Persson tror inte folk förstått nya pensionssystemet

Det nya pensionssystemet kommer inte att vara populärt när svenskarna väl insett effekterna. Det säger statsminister Göran Persson på sin resa i Australien, enligt TT. Uttalandet väcker förvåning bland de som varit med om överenskommelsen.

Statsminister Göran Persson tror inte att svenskarna har förstått vilka förändringar som politikerna drivit igenom i det nya pensionssystemet.

– Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, säger statsministern enligt nyhetsbyrån TT som följer hans pågående resa i Australien och Nya Zeeland. 

S och borgerliga bakom systemet
Det nya pensionssystemet har införts i bred enighet av fem partier: socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna. Det ersätter det tidigare ATP-systemet.

Folkpartiets Bo Könberg som var med och drev fram den nya systemet är mycket förvånad över Göran Perssons uttalande.

– Vi har gjort det här systemet tillsammans alla fem och mitt intryck är att vi blivit än mer stolta vartefter åren gått. Vad Persson är ute efter är svårt att förstå, säger han.

”Otydligt om koppling till konjunkturen”
Göran Persson säger också att politikerna inte varit tillräckligt tydliga med att det nya pensionssystemet är kopplat till hur det går i ekonomin och hur stora åldersgrupperna är.

Om det går dåligt och om åldersgrupperna blir större, påverkar det pensionerna.

– De här sakerna tillsammans tror jag är dåligt kända, säger Göran Persson till TT.

Folkpartist håller inte med
Bo Könberg tycker informationen fungerar bra men tror att det kan vara taktiska skäl som ligger bakom statsministerns uttalande, att ta fram argument för att driva fram en skattehöjning.

– Den misstanken kan finnas eftersom Persson var inne på skattehöjningar. Det är synd att han väljer att göra det på ett område där vi nått den bredaste enigheten sedan andra världskriget, säger Bo Könberg.

Kan det finnas anledning att göra om systemet?

– Nej, vi har skapat ett mycket bra system som till skillnad från det gamla systemet följer med den ekonomiska utvecklingen i landet. Går det bra får vi mer pengar går det sämre räcker inte pengarna, säger Bo Könberg.

– Har vi förmånen att leva längre än mamma och pappa får vi arbeta längre om vi vill ha lika hög procentsats i pension. Men det är ju inte så konstigt, säger han.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se