Helsingborg fick 74 millimeter regn under förmiddagen. Mer regn väntas i hela landet. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio

Mer regn väntas till helgen

Det är kraftiga åskväder som gett de stora regnmängderna över västra Skåne under dagen, med som mest 74 millimeter i Helsingborg fram till klockan 13.

Just nu ligger åskväder över östra delarna av Götaland, Svealand och södra Norrland, som också kan ge kraftiga regnskurar, men exakt var de kommer att landa går inte att förutse, enligt SMHI.

–  Det är oberäkneligt med individuella regnskurar och var de tar vägen. Det blir väldigt lokala fenomen. Det är en del störtskurar i det här vädret, men hittills har vi inga indikationer på att de är lika kraftiga som över Helsingborg, säger Emil Björk, meteorolog på SMHI.

Vad beror det kraftiga regnvädret på?

– Det är en ganska ostadig luftmassa som legat över landet de senaste tre dagarna. Åskskurar är ett ganska vanligt fenomen, och det förekommer nästan varje år att det på någon plats blir så här stora regnmängder.

Under morgondagen väntas ett högtryck ge ganska soligt väder i stora delar av landet. Det är dock bara tillfälligt. Framåt helgen är det åter lågtryck på gång vilket betyder nästintill obefintliga solchanser, men desto mer regn i hela landet.

– Det är ostadigare väder på gång igen, men då är det mer ihållande regn och inte så mycket skurar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista