1 av 2
Konkurrensverket kommer att granska förskottet för företaget Apotekstjänst som Region Halland och Västra Götaland har betalat ut. Foto: Claus Gertsen/Philippe Huguen/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
2 av 2
Ellen Hausel Heldahl på Konkurrensverket. Foto: Natalie Roos/Sveriges Radio.

Konkurrensverket granskar Apotekstjänst-förskott

1:54 min

Konkurrensverket har nu beslutat att granska fallet med företaget Apotekstjänst som fått 25 miljoner kronor i förskott av Region Halland och Västra Götaland. Det handlar om ett privat företag som räddats med skattemedel av de båda regionerna och det kan vara ett brott mot upphandlingsreglerna. Ellen Hausel Heldahl, avdelningschef på upphandlingsavdelningen, säger att fallet sticker ut.

– Det är just att man har lånat eller lämnat ett förskott till en leverantör som har vunnit en upphandling som är väldigt ovanligt. Att lämna ett förskott på 25 miljoner tillhör inte vanligheterna. I vanliga fall går ju oftast bolaget i konkurs och så är det kanske en konkursförvaltare som tar över verksamheten och sedan säljer den, säger hon.

Under våren har flera nya aktörer ersatt Apoteket som leverantör av så kallade dostjänster, det vill säga mediciner som skickas hem per post.

Sedan i maj i år har företaget Apotekstjänst ett avtal med Västra Götaland och Region Halland som säger att de ska skicka medicin till ungefär 43 000 patienter. I höst planerar ytterligare sju län att anlita företaget.

Men Apotekstjänst har ekonomiska svårigheter och Västra Götaland och Region Halland har därför tvingats ge dem 25 miljoner kronor i förskott.

Nu visar det sig alltså att detta förskott kan vara olagligt och handla om otillåten direktupphandling. Myndigheterna har därför nu tre veckor på sig att redogöra för Konkurrensverket vad som hänt.

– Vi har tillskrivit de två myndigheterna och frågat dem dels vad de har gjort. Vi har begärt ut upphandlingsunderlaget och det avtal med penningstransaktionerna mellan myndigheterna och det här företaget, säger Ellen Hausel Heldahl.

Om Konkurrensverket kommer fram till att det gäller otillåten direktupphandling kan de välja att gå vidare till domstol och myndigheterna kan tvingas betala böter.

Men Lars Hillerström, finanschef i Västra Götalandsregionen, säger att de inte kunde agerat annorlunda eftersom många patienter då blivit utan sin medicin:

– Bolaget kom till oss i slutet på juli och meddelade att de inte kunde fullfölja sin läkemedelsleverans till 43 000 patienter. Vi hamnade i en pressad situation där vi måste säkerställa patientnyttan och patientsäkerheten för de här patienterna.

Tycker ni att ni gjort något fel när det gäller detta?

– Vi välkomnar en granskning, men tycker inte att vi gjort något fel, säger Lars Hillerström.

Ekot har sökt företaget Apotekstjänst för en kommentar.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista