Norges justitieminister Grete Faremo svarar ja på en inbjudan från Sverige om att medverka i granskningen av Thomas Quick-fallet. Foto: Anette Karlsen/Yvonne Åsell/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Norge medverkar i granskning av Quick-fallet

"Vi kommer att ha gemensam glädje av ett nära samarbete"
2:01 min

Norska regeringen tackar nu ja till att medverka i en svensk granskning av vad som gick fel i fallet Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Det svarar i dag den norska justitieministern Grete Faremo efter att man fått en inbjudan från Sverige:

– Vi ställer oss självklart positiva till den anmodan som Beatrice Ask inbjuder till, om att vi får bidraga till den aktuella kommittén som ska granska rättsväsendet och rättspsykiatrin, säger Grete Faremo.

Den norska justitieministern Grete Faremo svarar i dag alltså ja på en inbjudan från Sverige att medverka i den kommitté som den svenska regeringen ska tillsätta i höst för att granska rättsväsendets och rättspsykiatrins agerande i samtliga åtta fall där Sture Bergvall först varit dömd för mord och sedan friats.

Tre av morden skedde i Norge och utreddes då i samarbete med norska myndigheter. Den norska justitieministern är därför särskilt angelägen om att få klarhet i detaljerna i de utredningar för att förbättra framtida arbete:

– Att man får klarlagt fakta, men också att man ser till att man ändrar och förbättrar eventuella förhållanden som inte varit tillräckliga bra, är viktigt, säger Grete Faremo.

Nu har den svenska och norska riksåklagaren i uppgift att skapa riktlinjer för ett nära samarbete som bägge parter kommer att ha glädje av i framtiden, säger den norska justitieministern:

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att ha gemensam glädje av ett nära samarbete, säger hon.

Beskedet om att Norge nu vill delta i den svenska kommittén för att belysa hur efterforskningarna av de tre morden i Norge bedrevs välkomnas av Jan Bøhler, juridiskpolitisk talesman för de tre regeringspartierna i Stortinget. Han säger att norsk polis har varit kritiskt till att man tvingades arbeta efter en förutbestämd teori om vem som var gärningsmannen till morden:

– Ni i Sverige kommer att ha glädje av att få höra hur norska utredare upplevde att man arbetade efter en förutbestämd teori om vem som var gärningsman till morden, säger Jan Bøhler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".