1 av 3
Den spanske fiskaren Francisco Gomez hotas av åtal för tjuvfiske och intrång på brittiskt vatten. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
2 av 3
Fiskarna i spanska La Linea är i centrum för konflikten om Gibraltars vatten. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
3 av 3

Spanska fiskare i kläm i Gibraltarkonflikten

2:49 min

Konflikten om Gibraltar är fortsatt låst. Ekot har träffat den lilla grupp spanska fiskare som fortfarande befinner sig i schismens centrum och nu ser sitt levebröd hotas.

Konflikten mellan de forna kolonialmakterna Storbritannien och Spanien om Gibraltar befinner sig nu i ett dödläge.

Storbritannien har nu sagt att de tänker framföra en formell klagan i EU angående Spaniens gränskontroller, som orsakat enorma bilköer de senaste veckorna.

I centrum av hela konflikten befinner sig fortfarande den lilla grupp spanska fiskare, som anser sig ha rätt att tjäna sitt levebröd i Gibraltarbukten, men nu hindras av Gibraltars myndigheter.

 Ekots utsända har träffat dem.

– Där ute ligger betongblocken!

Fernando Martin Gomez pekar åt sydväst, mot vattnet strax utanför Gibraltars flygplats.

Fiskarna i La Linea har just kommit in med morgonens fångst. Makrill, havsruda och 150 kilo pilgrimsmusslor. Dem har de fått åka längre bort för nu. För på platsen där de brukade tråla ligger sedan några veckor det konstgjorda rev av betong som Gibraltars myndigheter låtit sänka ned i havet.

Gibraltar vill förhindra tjuvfiske. De spanska fiskarna vill fiska där de alltid har fiskat. De säger att de är ledsna för det trafikkaos som har uppstått till stöd för dem, att de inte vill förstöra för de spanjorer som åker landvägen till Gibraltar för att arbeta. Men att de också måste äta, och att bilköerna trots allt är ett bra sätt att pressa Gibraltars regering på.

Men det är inte så enkelt att säga vem som har rätt angående vattnen här. Det säger Eva Reyes, journalist i La Linea som bevakat Gibraltarfrågan i över ett decennium.

– Spanien säger att de inte erkänner att vattnen tillhör Gibraltar. Men du ser aldrig heller några spanska polisbåtar åka in där, för de vet att det skulle betraktas som en kränkning, säger Eva Reyes.

Gibraltar, som inte har någon egen fiskeindustri, har traditionellt varit beroende av fiskarna i La Linea. På samma vis kommer mycket av frukten och grönsakerna som säljs i Gibraltar från den spanska sidan.

Men i fjol, då högerregeringen i Spanien bröt samtalen med det nya socialdemokratiska styret på Gibraltar, svarade Gibraltar med att bryta den fiskeöverenskommelse som parterna haft sedan mer än tio år, om att gemensamt utnyttja vattnen.

En av dem som fått känna på det är Francisco Gomez. Han äger den lilla trålaren Divina Providencia, som de senaste veckorna blivit känd i hela världen. Francisco står åtalad för tjuvfiske, för att ha gjort motstånd mot polisen och för att ha inkräktat på brittiskt område, och ska infinna sig i rätten i november.

Han säger att han sedan i maj i fjol har förlorat uppemot 300 euro per dag på grund av den här nyantända konflikten, kring vatten där han spenderat ett helt yrkesliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista