Nervöst inför Bushs Brysselbesök

På tisdag besöker USA:s president George Bush EU:s högkvarter i Bryssel för att försöka reparera de skadade relationerna med EU efter motsättningarna om Irakkriget. Men själva planeringen av det viktiga toppmötet i Bryssel på tisdag har orsakat en del problem.

USA demonstrerar sin goda vilja genom att en amerikansk president nu första gången besöker EU:s institutioner. EU har förberett mötet in i minsta detalj. Bush besöker Nato på tisdag förmiddag och på eftermiddagen sätter han sig i möte med EU-ländernas ledare.

Alla vill ge sin syn på hur EU och USA kan samarbeta i fortsättningen, men mötet varar bara i en och en halv timma. Bara elva av de 25 regeringscheferna har fått i uppgift att tala om en punkt var på dagordningen.

Persson möter Bush
En av de utvalda är Sveriges statsminister Göran Persson, som under fyra minuter ska tala om hur han tycker att EU och USA tillsammans kan bekämpa fattigdomen i världen. De andra tio talarna ska dra upp tänkbara riktlinjer för samarbete mellan EU och USA kan gynna utvecklingen i bland annat Mellanöstern, Irak, Iran, Ukraina, Ryssland och på Balkan.

Bush kommer att ge sin syn på samarbetet över Atlanten men det blir ingen diskussion eller debatt. Stämningen i rummet visar om toppmötet kan hela de söndriga relationerna och om det blir fler toppmöten mellan EU och USA som kan leda till utvecklat samarbete.

Nervös stämning
Men stämningen inför toppmötet i Bryssel på tisdag är nervös. Diplomater och tjänstemän har råkat i luven på varandra om var presskonferensen med president Bush och EU:s ledning ska hållas och om hur borden vid galabanketten ska dukas.

Denna dragkamp har till slut fått toppmötets värd, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, att hota med att en dag berätta allt i sina memoarer.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se