FN utreder kemiska vapen i Syrien

FN kommer inom kort att skicka inspektörer till Syrien för att undersöka uppgifterna om att kemiska vapen använts i inbördeskriget.

Generalsekreterare Ban Ki-moons presskansli uppgav igår att FN nu kommit överens med den syriska regeringen om att inspektörerna får stanna i två veckor.

Om parterna är överens kan uppdraget förlängas.

Förberedelserna för besöket har pågått under sommaren, men först nu är parterna överens om alla detaljer.

Inspektörerna leds av svensken Åke Sellström, tidigare chef vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Han var i slutet av juli i Damaskus för att förbereda en inspektion.

I april försökte Sellström och hans inspektörer besöka Syrien men fick nej av landets utrikesdepartement som ansåg att FN vill göra mer än det Syrien begärt.

"Generalsekreteraren har föreslagit att delegationen ska få rätt att undersöka områden runt om i hela Syrien, vilket strider mot den begäran Syrien har ställt till FN", sade då en representant för departementet enligt statliga nyhetsbyrån Sana.

Nu har president Bashar al-Assad gått med på att inspektörerna får besöka tre platser. En av dem är Khan al-Assal i Aleppo, där regeringen anklagar rebellerna fört att ha använt kemiska stridsmedel.

Rebellerna erövrade området i juli men oppositionen har försäkrat Ban att man kommer att samarbeta med inspektörerna och att de är "välkomna till alla områden under vår kontroll".

Vilka de två andra platserna som ska besökas är inte känt.

Båda sidor anklagar varandra för att ha använt sig av kemisk krigföring.

Enligt Storbritannien, Frankrike och USA har den syriska regeringsarmén använt kemiska vapen mot rebellstyrkor medan Ryssland riktat samma anklagelser mot rebellerna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista