1 av 2
Kroppar har samlats ihop i tillfälliga bårhus. Foto: Mosaab El-Shamy/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik och tidslinje

Nära 300 döda efter kaos och våld i Egypten

Krav på att inrikesministern ska ställas inför rätta
1:54 min

Dödssiffrorna stiger i Egypten, där utegångsförbud rått under natten. Egyptiska myndigheter säger nu att närmare 300 dödades och 2 000 skadades i sammandrabbningar, och när polisen slog till mot Mursi-anhängarnas tältläger.

Män i gasmasker och utrustade med batonger kastar sten och tänder på det som går att elda för att skapa ett så stort rökmoln som möjligt. Det ska göra det svårare för säkerhetsstyrkorna att sikta.

Att många har dött står helt klart. Hur många är fortfarande oklart och frågan är om vi någonsin får veta. Det finns inga oberoende uppgifter.

Det har nu gått ett dygn sedan egyptiska säkerhetstyrkor slog till mot de tältläger där Mursis folk demonstrerade. Attackerna höll på hela dagen under intensiv skottlossning.

Precis i början på kvällen gav de upp. Många fick lämna lägret, andra arresterades, och många är skadade eller döda.

Vice presidenten Mohamed ElBaradei avgick. Han ville inte ta ansvar för blodbadet och sa att det funnits fredliga vägar att lösa krisen.

Egyptens inrikesminister Mohammed Ibrahim, med ansvar för polis, sa i går att den säkerhet som rådde i landet under Hosni Mubaraks dagar, alltså innan revolutionen började för två och ett halvt år sedan, åter ska råda på egyptiska gator.

Flera organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i Egypten har tidigare krävt att Mohamed Ibrahim ska ställas inför rätta för flera massakrer, både vid Rabia al-adwiya och även i Port Said i januari.

Det muslimska brödraskapet kommer dock inte att försvinna för att tältlägren i Kairo tömts.

Vid två moskéer fortsatte under natten demonstrationer. Vid ett av dem försökte Mursi-anhängare bygga upp ett litet fältsjukhus och vid det andra pågick i går skottlossning och flera människor dödades.

Brödraskapet är fortfarande en politisk kraft i Egypten, som förvisso har förlorat sin politiska ställning, med inte sin förmåga.

Nu väntar begravningar och det kommer att bli många fler demonstrationer, speciellt efter fredagsbönen i morgon.

Bakgrund: Protestlägren i Egypten

Under juli månad upprättade anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi och Muslimska brödraskapet protestläger på flera platser i Kairo, framförallt nära moskén Rabaa al-Adawiya. De protesterade mot militärens kupp att avsätta Mursi och tillsätta en ny regering.

Den första augusti ger Egyptens inrikesdepartement order om att protestlägren skall röjas redan samma vecka, men tidpunkten skjuts upp flera gånger.

Under två veckor är läget spänt i Egypten, medan bland annat USA försöker medla mellan interimsregeringen och talesmän för demonstrerande Mursianhängare. Förhandlingarna misslyckas sätta stopp för protesterna.

På morgonen den 14 augusti gör polis och militär verklighet av hoten, och går med kraft in för att röja två av de större protestlägren i Kairo. Våldsamheter utbryter, där både döda och skadade räknas i hundratal.

Våldet sprider sig till flera andra städer i Egypten, och människor dödas i bland annat Alexandria, Suez, Ismailia och Minya.

Under kvällen ges hundratals demonstranter fri lejd från protestlägren, och polisen säger sig ha full kontroll över det största protestlägret i Kairo. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".