1 av 2
En man vid en av alla döda kroppar som samlats i ett tillfälligt bårhus. Foto: Mosaab El-Shamy/Scanpix.
2 av 2
Tidslinje: Oroligheterna i Kairo och Egypten

Direktrapportering: UD avråder från Egyptenresor

Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg i Lunchekot
3:04 min

Efter det blodigaste dygnet i Egypten sedan revolutionen för två år sedan har dödssiffrorna i dag justerats upp ett flertal gånger. Över 500 döda och tusentals skadade rapporteras hittills. Under dagen har svenska UD utökat sin avrådan och avråder nu från icke nödvändiga resor till hela Egypten. Ekot direktrapporterar här under dagen om händelseutvecklingen.

Mikael Kulle: Efter en natt med utegångsförbud vaknar Egypten till en ny dag, där många frågetecken ännu återstår kring vad som faktiskt hänt under det gångna, blodiga dygnet. Myndigheternas officiella dödssiffra efter stormningen av två protestläger i Kairo är 278, varav 43 poliser. Den verkligen siffran är betydligt högre, hävdar andra källor.

08:42, 15 August 2013

Mikael Kulle: Trots utegångsförbudet verkar en del ha vågat sig ut på gatorna under natten. Sveriges Radios utsände i Kairo Jesper Lindau rapporterar att demonstrationer fortsatte vid två moskéer i natt.

08:43, 15 August 2013

Mikael Kulle: ”Att många dött står helt klart, hur många är fortfarande oklart. Frågan är om vi någonsin får veta, det finns inga säkra uppgifter”, säger Sveriges Radios utsände Jesper Lindau om de dödssiffror som florerat det gångna dygnet.

08:44, 15 August 2013

Mikael Kulle: En av al-Jaziras reportrar berättar tidigt på torsdagsmorgonen att gårdagens scener med helikoptrar och svart rök över Kairo förbytts i ett lugn, där utegångsförbudet gjort staden ovanligt tyst.

08:45, 15 August 2013

Mikael Kulle:

"Vi kommer att fortsätta tills vi satt stopp för den här militärkuppen", skriver Muslimska brödraskapets talesperson Gehad El-Haddad på Twitter nu på morgonen.

"Vi kommer alltid att stå för icke-våldsamma och fredliga protester. Vi står fortfarande starka."

09:10, 15 August 2013

Mikael Kulle: Turkiets premiärminister Erdogan uppmanar nu FN:s säkerhetsråd att samlas så snart som möjligt för att diskutera händelserna i Egypten, rapporterar Reuters.

09:11, 15 August 2013

Mikael Kulle: Till skillnad från Norge och Danmark finns inga svenska planer på att se över biståndet till Egypten efter de senaste händelserna, uppger biståndsminister Gunilla Carlssons pressekreterare för TT.

I fjol var det svenska biståndet till Egypten omkring 57 miljoner kronor.

09:20, 15 August 2013

Mikael Kulle:

Minst 343 människor har dödats i våldsamheterna i Egypten det gångna dygnet, uppger nu hälsodepartementet i landet, som därmed ännu en gång reviderar upp de officiella siffrorna.

Muslimska brödraskapets talesperson Gehad El-Haddad har däremot nyligen hävdat att dödssiffran är närmare 4 500, och att siffran stigit under morgonen i takt med att antalet kroppar räknats.

09:26, 15 August 2013

Mikael Kulle: Utöver den senaste dödssiffran talar hälsodepartementet även om nära 3 000 skadade runtom i Egypten det gångna dygnet, uppger The Guardian.

09:53, 15 August 2013

Mikael Kulle: Det fortsätter att komma varierande uppgifter om dödssiffran. Nu anger nyhetsbyrån AP det bekräftade dödstalet till 327, med hänvisning till det egyptiska helsodepartementet.

10:20, 15 August 2013

Mikael Kulle: Nu kommer rapporter om att gränsövergången mellan Egypten och Gaza stängs på obestämd tid. AFP rapporterar om detta.

10:45, 15 August 2013

Mikael Kulle: Vänsterpartiet kräver Sverige likt Norge ska stoppa all export av försvarsmateriel till Egypten, rapporterar TT.

10:50, 15 August 2013

Mikael Kulle:

Egyptens ambassadör i London säger till BBC att han beklagar de många dödsoffren som krävts i landet, men försvarar samtidigt myndigheternas agerande.

"Säg inte att det finns något land i världen där människor kan bekämpa polisen med maskingevär... man måste upprätthålla lag och ordning", sa ambassadör Ashraf El Kholy enligt The Guardian.

10:59, 15 August 2013

Mikael Kulle: De officiella siffrorna över antalet döda fortsätter att justeras upp av myndigheterna. Den exakta siffran varierar mellan nyhetsbyråer, men uppges av flera källor vara över 400.

11:01, 15 August 2013

Mikael Kulle: Enligt de officiella siffror nyhetsbyrån AFP refererar till ska 137 människor ha dödats vid det större lägret i anslutning till Rabaa al-Adawiya-moskén i Kairo. I det mindre Nahda-lägret ska dödssiffran vara 57 medan 227 människor dödats i övriga delar av landet.

11:19, 15 August 2013

Mikael Kulle: Muslimska brödraskapet rapporteras planera för en marsch i Kairo under eftermiddagen i dag. Samlingen genomför i en protest mot gårdagens blodiga våldsamheter.

11:20, 15 August 2013

Mikael Kulle: Fredrik Reinfeldt fick på en presskonferens i dag frågan om Sverige bör ompröva vapenexporten till Egypten.

"Den typen av beslut ligger inte hos den svenska regeringen. Vi har en väldigt strikt exportlagstiftning, där vi har särskilda myndigheter som gör den typen av bedömningar", säger Reinfeldt enligt TT.

11:23, 15 August 2013

Mikael Kulle: I samband med oroligheterna i Egypten rapporteras flera kyrkor ha bränts i Egypten. Enligt tidningen Watani handlar det om minst 16 kyrkor, men mycket pekar på att det handlar om mer, rapporterar Sveriges Radios utsände Jesper Lindau.

11:28, 15 August 2013

Mikael Kulle: Stridsvagnar och soldater finns utposterade runtom i Kairo, rapporterar Jesper Lindau från staden. Övergångspresidenten Adly Mansour har gett militären ansvar för att upprätthålla säkerheten i landet.

11:30, 15 August 2013

Anna Gustafsson:

Utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg Alla dessa dagar att utvecklingen i Egypten nu går bakåt. Brutaliteten visar att "de mer hårdföra elementen inom regimen hade fått övertaget", enligt TT.

Bildt upprepar tidigare Twittermeddelande om den "extrema oro" han känner över situationen.

11:42, 15 August 2013

Anna Gustafsson:

Egypten är lite tillbaka på ruta noll, som det var innan revolutionen i januari 2011, då Hosni Mubarak störtades, rapporterar Jesper Lindau från Kairo. Den egyptiska armén får återigen arrestera folk och hålla dem fängslade under lång tid.

Armén säger själva att de inte har någa politiska ambitioner, men för några veckor sedan, den 26 Juli, var det armén som kallade ut folket till stora demonstreationer för att visa att de hade folkets stöd när de avsatte Mohammad Mursi.

11:52, 15 August 2013

Anna Gustafsson:

Ledningen i Förenade Arabemiraten, som tidigare uttryckt sitt missnöje med Mursis valseger 2012, kommer idag uttalanden om uttryckligt stöd för det pågående sammanbrottet, rapporterar Reuters. Den egyptiska regeringen har utövat ”maximal självkontroll”, enligt uttalandet.

12:05, 15 August 2013

Anna Gustafsson: Hör SR:s utsände i Kairo Jesper Lindau:https://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4660587

12:17, 15 August 2013

Mikael Kulle: Flera länder varnar nu sina medborgare för att vistas i Egypten, efter de senaste händelserna. Rysslands utrikesminister uppmanar turister att undvika Egypten, dit många ryssar åker framför allt för att besöka kusten vid Röda havet.

Filippinerna uppmanar 6 000 medborgare som befinner sig i Egypten att lämna landet.

12:33, 15 August 2013

Mikael Kulle: EU och USA försökte gemensamt in i det sista varna och vädja till den egyptiska militärledningen att inte ta till militärt våld mot protestlägren, rapporterar Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg. Men det skedde alltså utan framgång.

12:37, 15 August 2013

Mikael Kulle: Det är uppenbart att den mest hårdföra linjens män, förespråkarna för att krossa det Muslimska brödraskapet, har tagit över, säger Agneta Ramberg i Ekots lunchsändning.

12:41, 15 August 2013

Mikael Kulle: "Det enda land som har ett verkligt starkt kort att sätta emot Egypten är USA, som faktiskt finansierar den egyptiska militären. De ger bidrag på 1,3 miljarder dollar om året. Men om det är ett kort som USA är villigt att använda är en annan sak, de har andra strategiska överväganden i regionen", säger Ekots Agneta Ramberg.

12:41, 15 August 2013

Mikael Kulle: TT:s utsände i Kairo rapporterar att isblock placeras ut kring liken som samlats sedan våldsamheterna i går. Han räknade till över 100 kroppar i en moské och beskriver ohyggliga scener där flera av kropparna är svårt förkolnade efter att ha bränts.

12:48, 15 August 2013

Mikael Kulle:

Antalet dödsoffer som krävts i Egypten under gårdagen är nu uppe i 525, enligt myndigheterna. Antalet skadade överstiger 3 700 uppger hälsodepartementet.

12:51, 15 August 2013

Mikael Kulle: Rök stiger fortfarande från Rabia al-Adawiya-moskén, rapporterar TT:s utsände på plats. Små grupper av människor står samlade utanför och betraktar förödelsen. (Bild)

12:54, 15 August 2013

Mikael Kulle:

Det rapporteras vara lugnt i Kairo i dag, men nya protester planeras i eftermiddag och under morgondagen. Risken är att nya våldsamheter blossar upp då, varnar Karim Emmarah, aktiv i en människorättsorganisation i Kairo.

"Regeringen kommer inte kunna kontrollera vad som bli följden av sitt våldsamma agerande i går", säger han till Ekots reporter Per Enander.

13:03, 15 August 2013

Mikael Kulle:

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till Ekot att utvecklingen i Egypten är "ett allvarligt bakslag".

"Det är ett militärstyre, vi vill att det ersätts med demokrati, demokratiska val och civilt styre. Vi ska alltid fördöma våldsanvändning. Det är en oacceptabel våldsanvändning, med stor risk för upptrappning", säger han till Ekots reporter Mats Eriksson.

13:09, 15 August 2013

Mikael Kulle:

Resumé över händelseutvecklingen i dag:

Minst 525 dödades
under våldsamheterna i går, enligt officiella siffror. Muslimska brödraskapet hävdar att det handlar om tusentals döda.


Kropparna räknas ännu i Kairo, där lugnet rapporteras ha präglat staden under natten till följd av utegångsförbudet.


EU och USA försökte avstyra övergångsregimens planer på att ta till våld mot demonstranterna, men utan att lyckas.


Muslimska brödraskapet planerar nya protester i Kairo i eftermiddag.


Övergångspresidenten har gett militären i uppdrag att upprätthålla säkerheten i landet. Soldater och militära fordon finns utposterade.


Flera länder har fördömt händelserna i Egypten. Bland annat har Norge och Danmark beslutat att se över sitt bistånd till Egypten.

13:33, 15 August 2013

Mikael Kulle:

Egyptens avsatte president Mursi blir kvar i förvar i ytterligare 30 dagar, efter ett nytt beslut av egyptiska myndigheter. Det rapporterar Reuters. Mursi hålls kvar på okänd plats och anklagas för mord och spioneri.

13:41, 15 August 2013

Hanna Birath: Tyskland och Storbritannien har kallat till sig Egyptens ambassadörer med anledning av händelserna i landet.

14:13, 15 August 2013

Hanna Birath: Förra året exporterade Sverige krigsmateriel i form av pansarplåt för nio miljoner kronor till Egypten. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5618006

14:18, 15 August 2013

Hanna Birath: Enligt TT:s utsände i Kairo finns över 200 kroppar i al-Imam-moskén. Human Rights Watch har räknat till 235 döda på samma plats. https://twitter.com/CFKlebergTT

14:24, 15 August 2013

Hanna Birath: Islamister ska ha satt eld på myndighetsbyggnader i Kairo, enligt AFP.

14:29, 15 August 2013

Hanna Birath: AFP: Enligt myndighetsuppgifter ska två egyptiska polismän ha dödats.

14:48, 15 August 2013

Hanna Birath:

Ett tillslag mot Muslimska brödraskap ska ha slagit ut organisationens centrala koordination, enligt Reuters. Enligt brödraskapets talesperson ska två ledande personer ha skjutits.

14:52, 15 August 2013

Hanna Birath: De två polismännen ska ha dödats i städerna Al-Arish och Assiut, rapporterar AFP.

14:53, 15 August 2013

Hanna Birath: Enligt Egyptens inrikesdepartement ska det handla om hundratals demonstranter som har stormat myndighetsbyggnader i Giza. Även i Kariro och Alexandria pågår våldsamheter.

15:05, 15 August 2013

Hanna Birath: USA:s president Obama väntas göra ett uttalande med anledning av situationen i Egypten kl: 16.15 svensk tid.

15:26, 15 August 2013

Hanna Birath: FN kräver utredning av säkerhetsstyrkornas agerande i Egypten, enligt AFP.

15:33, 15 August 2013

Anna Gustafsson: Blodbadet gör det svårare för Muslimska brödraskapet att övertyga medlemmarna om att motarbeta övergångsregeringen med fredliga medel, säger organisationens talesperson Gehad El-Haddad, rapporterar Reuters.

16:00, 15 August 2013

Anna Gustafsson: "Det handlar inte om Mursi längre", säger Haddad till Reuters. I stället handlar det om man ska "acceptera ny militär tyranni i Egypten eller inte".

16:03, 15 August 2013

Anna Gustafsson:

Minst tre journalister dödades i onsdagens oroligheter, enligt New York Times. Reportrar från brittiska Sky News, egyptiska tidningen Al Akhbar och Gulf News från Dubai fanns bland de dödade, skriver TT.

16:09, 15 August 2013

Hanna Birath:

USA:s president, som väntas göra ett uttalande med anledningen av situationen i Egypten, har fortfarande inte påbörjat sitt tal (planerat till 16.15).

16:24, 15 August 2013

Hanna Birath:

Troligt EU-möte nästa vecka med anledning av Egypten, säger Italiens utrikesminister till Reuters.

16:28, 15 August 2013

Hanna Birath:

Obama har inlett sitt tal och pratar om relationen mellan USA och Egypten.

16:30, 15 August 2013

Hanna Birath: Obama: USA tror inte att våld är rätt metod för att lösa politiska problem i Egypten.

16:32, 15 August 2013

Hanna Birath: Obama: USA ställer in planerad militärövning med Egypten.

16:32, 15 August 2013

Hanna Birath: Obama: "Det egyptiska folket förtjänar bättre"

16:32, 15 August 2013

Hanna Birath: Obama: "Vi manar demonstranterna till lugn".

16:33, 15 August 2013

Hanna Birath: Obama: "Vill se att undantagstillståndet lyfts".

16:34, 15 August 2013

Hanna Birath:

"Vårt tidigare samarbete (mellan USA och Egypten) kan inte fortsätta som vanligt", säger Obama som också kraftfullt fördömer våldsamheterna i Egypten.

16:35, 15 August 2013

Hanna Birath: Obama uppmanar också egyptiska myndigheter att respektera mänskliga rättigheter och demonstranterna att protestera fredligt.

16:37, 15 August 2013

Hanna Birath: Obama slog också fast att USA inte väljer sida i konflikten.

16:38, 15 August 2013

Hanna Birath: Läs en sammafattning av Obamas tal: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5618367

17:10, 15 August 2013

Hanna Birath: Egyptiska styret fast beslutet att bemöta "terrorattentat" från Muslimska brödraskapet, enligt uttalande för Reuters.

17:33, 15 August 2013

Hanna Birath: Fyra egyptiska soldater ska ha dödats i norra Sinai nära staden El-Arish, rapporterar Reuters.

17:35, 15 August 2013

Hanna Birath:

Egyptens inrikesdepartement har instruerat polisen att använda skarp ammunition om myndighetsbyggnader och polisstationer angrips, enligt AFP.

17:41, 15 August 2013

Hanna Birath: Uppmaningen till polisen att skjuta skarpt kom i ett officiellt uttalande efter att myndighetsbyggnader stuckits i brand och två poliser dödats.

17:50, 15 August 2013

Hanna Birath: Utegångsförbudet kortas ner och träder i kraft 21.00 lokal tid istället för 19.00, enligt uttalande.

18:20, 15 August 2013

Hanna Birath: Svenska UD utökar sin tidigare avrådan kring resor till Egypten: "Med anledning av säkerhetsläget avråder UD tills vidare från icke nödvändiga resor till hela Egypten".

18:30, 15 August 2013

Hanna Birath: Under eftermiddagen kallades Egyptens chargé d'affaires i Sverige upp till utrikesdepartementet för ett möte. Där framfördes Sveriges djupa oro för utvecklingen och våldet fördömdes, rapporterar TT.

18:35, 15 August 2013

Hanna Birath: Många av uppgifterna om vad som händer i Egypten är svåra att bekräfta och åsikterna bland befolkningen om vem som bär skulden går naturligtvis isär. Ekots utsände, Jesper Lindau, har pratat med flera Kairo-bor som har helt olika uppfattningarna om utvecklingen i landet. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5618429

18:39, 15 August 2013

Hanna Birath:

USA:s försvarsminister: "USA fortsätter militärt samarbete med Egypten", rapporterar AFP.

19:24, 15 August 2013

Hanna Birath: DN:s reporter Mattias Carlsson på plats i Kairo räknade till 242 döda kroppar i al-Imam-moskén. https://twitter.com/CarlssonMattias

19:29, 15 August 2013

Sammanfattning 13:30: Händelseutvecklingen

Minst 525 dödades under våldsamheterna i går, enligt officiella siffror. Muslimska brödraskapet hävdar att det handlar om tusentals döda.

Kropparna räknas ännu i Kairo, där lugnet rapporteras ha präglat staden under natten till följd av utegångsförbudet.

EU och USA försökte avstyra övergångsregimens planer på att ta till våld mot demonstranterna, men utan att lyckas.

Muslimska brödraskapet planerar nya protester i Kairo i eftermiddag.

Övergångspresidenten har gett militären i uppdrag att upprätthålla säkerheten i landet. Soldater och militära fordon finns utposterade.

Flera länder har fördömt händelserna i Egypten. Bland annat har Norge och Danmark beslutat att se över sitt bistånd till Egypten.

Ekot

Ekots utsända Jesper Lindau rapporterar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".