1 av 2
Klicka för grafik och tidslinje
2 av 2

Koptiska kyrkor plundrade i Egypten: ”Ett straff”

Kyrkobränderna ”ett straff”
1:56 min

Enligt uppgifter har ett stort antal koptiska kyrkor och lokaler bränts och plundrats under oroligheterna i Egypten i går.Senaste nytt:

Det är minst 16 kyrkor som har bränts i olika delar av Egypten, främst är det i centrala Egypten, men också i Alexandria och Ismaliyha vid Suezkanalen enligt vad den koptiska tidningen Watani ännu så länge vet, mycket pekar på att det är fler.

Den koptiska påven stod tillsammans med militären och många representanter från oppositionen på scenen när militärchefen Abdehl fata al-sisi tikännagav att Mohammad Mursi avsatts och

Youseeff Sidhom, chefredaktör för Watani , anser att det som händer är ett straff för att kopter varit aktiva under revolutionen

– Det här är ett straff för att vi gick ut på gatorna tillsammans med muslimer, mot brödraskapet, säger han.

Efter det att egyptisk polis i går på ett mycket våldsamt sätt rensade de tältläger där anhängare till Mursi protesterade råder nu undantagstillstånd och utegångsförbud i Egypten. Efter sex veckor av kamp på gator och torg är läget nu mer ovisst.

Det muslimska brödraskapet är på intet vis uträknade - redan i dag har en ny demonstration utlysts i centrala Kairo.

Dagens demonstration får inte bara möta polisen utan även militären. Nu finns stridsvagnar och soldater utposterade på olika platser i Kairo.

Övergångspresidenten Adly Mansour har gett militären ansvaret för att upprätthålla säkerheten i landet.

Egypten är lite tillbaka på ruta noll, som det var innan revolutionen i januari 2011, då Hosni Mubarak störtades.

Den egyptiska armén får återigen arrestera folk och hålla dem fängslade under lång tid.

Armén säger själva att de inte har några politiska ambitioner. Men det var armén som kallade ut folket till stora demonstrationer, för att visa att de hade folkets stöd när de avsatte Mohammed Mursi, för några veckor sedan.

Jesper Lindau Kairo

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".