Konflikten började med att Ryssland stoppade importen av ukrainska chokladpraliner. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Handelskonflikt mellan Ryssland och Ukraina

1:59 min

Ett handelskrig kan vara på gång mellan Ryssland och Ukraina. Hundratals lastbilar och järnvägsvagnar med ukrainska varor står nu fast i den ryska tullen utan att släppas igenom. Enligt experter handlar det om ett ryskt försök att tvinga Ukraina att välja bort EU och i stället gå samman i en tullunion med Ryssland.

Det började med de ukrainska chokladpralinerna. I slutet av juli stoppade Ryssland import från fyra av chokladtillverkaren Rosjens fabriker i Ukraina efter uppmaning från ryska konsument - och livsmedelsverket. Chokladen ska ha varit felmärkt och innehöll dessutom det cancerframkallande ämnet Bensopyren, sa man.

I går slog Ukrainas arbetsgivarfederation larm och hävdade att Ryssland tillfälligt stoppat all import av alla varor från Ukraina.

I själva verket handlar det om en grundlig kontroll av varorna på väg från Ukraina till Ryssland. Enligt ryska medier står nära 300 lastbilar och flera hundra järnvägsvagnar nu fast i den ryska tullen.

Om det här fortsätter, varnar arbetsgivarfederationen, kan det kosta den ukrainska ekonomin upp mot 16 miljarder kronor bara i år.

Ryska tullen har inte kommenterat uppgifterna, men i går sa Leonid Slutskij, ordförande i ryska dumans kommitté för OSS-länderna, att problemen beror på att Ukraina inte har gått med i den tullunion som skapats mellan Ryssland, Vitryssland och Kazakstan.

Men det handlar inte om politik, sa Slutskij.

Det tror däremot de flesta bedömare och menar att Ryssland, genom att stoppa ukrainska varor, försöker påverka Ukraina i valet som landet måste göra mellan ett närmare samarbete med EU eller med Ryssland.

På ett toppmöte i Vilnius i höst väntas Ukraina efter långdragna förhandlingar skriva på ett associeringsavtal med Europeiska unionen som bland annat innebär handelslättnader mellan länderna.

Ryssland vill i stället att Ukraina väljer tullunionen med de forna Sovjetländerna.

Sergej Aleksasjenko, känd rysk ekonom och på 1990-talet vice riksbankschef, kallar i en intervju med radiostationen Moskvas eko det som nu sker ännu en i raden av den ryska maktens politiska attacker mot en av sina grannar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista