Reinfeldt om Egypten: "Det är ett militärstyre"

1:59 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar nu för första gången händelserna i Egypten och tycker att utvecklingen är mycket allvarlig ur demokratiskt perspektiv.

– Det är ett allvarligt bakslag. Våld kan aldrig vara lösningen. Kärnan i demokratin, tanken, är en sorts respekt och tolerans för olikheter som man måste lära sig att balansera. Det är uppenbart att vägen dit är lång, säger. Det kan inte vara ett militärt styre utan måste övergå i ett civilt styre och en process som förbereder för demokratiska val, säger Fredrik Reinfeld.

Kan man kalla det här en form av militärkupp?

– Det är ett militärstyre och vi vill att det ersätts med demokrati, demokratiska val och ett civilt styre, säger Fredrik Reinfeldt.

Finns det anledning att fördöma det som har hänt?

– Vi ska alltid fördöma våldsanvändning och säga att det är oacceptabelt. Det är stor risk för upptrappning och det kan gå ännu mer snett innan det förhoppningsvis går bättre, säger Fredrik Reinfeldt.

Frågan är om Sverige kan försöka påverka Egyptens ledning att ändra kursen. Danmark har exempelvis bestämt sig för att dra in allt bistånd till Egypten. Sverige ger ungefär 50 miljoner kronor per år till Egypten, men det sker i form av bistånd till organisationer som försöker utveckla landets demokratiska system och det vill inte Fredrik Reinfeldt dra in.

– Vi är inte ett av de länder som ger bistånd direkt till regeringen i Egypten, därför tycker jag inte att det finns anledning till att tala om att avbryta. Det stöd vi har gett är till andra typer av projekt, kopplat till kvinnor och mänskliga rättigheter. Hade det varit fråga om ett mer direkt riktat stöd till regeringen i Egypten hade man kunnat föra den diskussionen, säger Fredrik Reinfeldt.

Förra året exporterade Sverige krigsmateriel i form av pansarplåt för nio miljoner kronor till Egypten. Men det pågår ingen export nu och finns inte heller någon ansökan hos Inspektionen för strategiska produkter. Thomas Tjäder, är säkerhetspolitisk rådgivare där.

– Eftersom vi för närvarande inte har någon export är det ingenting som kan stoppas, däremot följer vi utvecklingen väldigt noga. Beroende på hur den ser ut och vad som händer och sker så får vi pröva frågorna när en eventuell ansökan inkommer till myndigheten, säger Thomas Tjäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista