Torkan i framför allt södra Sverige gör att det ser ut att bli brist på potatis framöver. Foto: Lars Ottosson/Scanpix.

Torka slår hårt mot potatisen

Den varma sommaren kan ställa till problem för potatisskörden. Förra året regnade den bort, i år kan torkan ta den. I vissa länder ute i Europa ser det riktigt illa ut.

– Det kommer att bli brist på potatis, det tror jag faktiskt, mycket med tanke på den torka som har varit i södra Sverige och stora delar av Europa, säger Anders Nilsson, ordförande för branschorganisationen LRF-GRO:s potatissektion.

Torkan i framför allt södra Sverige gör att det ser ut att bli brist på potatis framöver. Lokala variationer kan dock förekomma. Till exempel ser det något bättre ut i norra Sverige.

Förra året var ett riktigt uselt potatisår. Regn och vattenfyllda åkrar drabbade skörden hårt. Omkring fem procent av den totala potatisskörden regnade bort i Mellansverige. Än så länge är det lite tidigt att ge en riktigt säker prognos för i år.

– Men rent allmänt kommer det att bli mindre potatis tillgängligt eftersom vi har minskat arealen i år, säger potatiskonsulenten Ingemar Nilsson.

Det har varit dålig lönsamhet i potatisbranschen i många år och det har nu alltså resulterat i att arealerna har minskats. En större areal än normalt har i år också använts till färskpotatis, vilket gjort att vinterpotatisen fått mindre plats.

Redan under förra året rådde potatisbrist i Europa, vilket har tärt på lagren, och det ser inte ut att bli bättre efter sommarens torka. Sen sättning har också påverkat och på sina håll ser det riktigt körigt ut.

– Tyskland får nog den lägsta skörd som de någonsin har haft.

Även Grekland, Italien och Spanien har haft stora problem med torkan. Det finns en oro inom industrin för hur det ska gå, säger Ingemar Nilsson.

Vad potatisbristen kan få för konsekvenser för konsumenterna är svårt att säga. Det beror på hur handeln gör, de har ganska stora marginaler, säger Ingemar Nilsson.

– Men det borde ju bli någon krona dyrare för konsumenten.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista