1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Foto: Anders Wiklund//Scanpix.

Göteborgskrogarna tvingas stänga tre i natt

Väcker debatt
2:21 min

Från i natt tvingas alla Göteborgskrogar att stänga senast klockan 03.00 på fredagar.

– Jag kommer nog inte att vilja gå hem klockan 03.00, säger Klara.

Vad gör ni om festhumöret är kvar när krogen stänger 03:00?

– Ja, då får man väl gå hem och ha fest hemma hos sig själv, säger Cassandra.

– Eller om svartklubbar öppnar, så tror jag att man kommer dra sig dit ändå, säger Klara.

Beslutet att krogar och nattklubbar måste stänga tidigare på fredagar togs efter en infekterad debatt förra våren.

Men det är först nu det börjar gälla i praktiken. I natt måste de stänga senast klockan 03.00, i stället för 04.00 eller 05.00.

Egentligen skulle de nya öppettiderna gälla både på fredag och lördag, men eftersom Socialdemokraterna var oense inbördes blev det en kompromiss.

– Det största problemet är att jag inte tror att folk är så intresserade av att ta sig hem, utan festandet kommer att öka på ett otryggt sätt, säger Magnus Albrektsson, som driver nattklubben Park Lane.

– Antingen på svartklubbar eller, framför allt, i våra hem. Och i hemmet kan du dricka hur mycket sprit du vill, utan att en enda polisman eller myndighet har någon form av kontroll, säger han. 

Magnus Albrektsson har varit den mest högljudda motståndaren till den tidigare stängningstiden.

Den rödgröna majoriteten och Kristdemokraterna hoppas att tidigare stängning bland annat ska leda till att unga dricker mindre och till färre våldsbrott, som misshandel och rån.

Politikerna lutar sig mot en forskarrapport som togs fram inför beslutet.

Störst effekt skulle det enligt rapporten få om serveringen upphörde klockan två på helgnätterna. Då skulle våldsbrottsanmälningarna sannolikt minska med 25–30 procent.

Men rapporten har ifrågasatts av opposition och krögare. Kritiker tror att det här kommer att leda till fler svartklubbar och mer bråk på stan, när alla ska gå hem samtidigt. Men det tror det ansvariga kommunalrådet Dario Espiga (S) är överdrivet.

– Vi ska inte nonchalera några risker, men om man tittar på att tillgängligheten minskar, så är det så många fler som inte kommer att dricka efter klockan 03.00, säger Dario Espiga.

-- Det kommer ändå att ge positiva effekter tror jag. Sedan det här med svartklubbar, det är en myt som alltid florerar. I en stad som Göteborg finns det nästan inga lokaler att tillgå, inte ens till bostäder. Var ska dessa svartklubbar vara? Och varför ska man starta svartklubbar för att man stänger två timmar tidigare på en fredag, frågar sig Dario Espiga.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista