Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg. Arkivfoto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Barn och unga i fokus för Kristdemokraterna

2:05 min

Kristdemokraterna vill att alla nyblivna föräldrar ska få gå två gånger gratis till familjerådgivning. Detta finns med som ett förslag från partistyrelsen när partiet samlas till riksting i september.

– Det är viktigt att inse att alla relationer inte är perfekta, men man ska också ge stöd och hjälp så att man kan klara ut situationen. Då tycker vi att familjerådgivningen är en viktig del av det, säger Acko Ankarberg som är partisekreterare för Kristdemokraterna.

Barn och unga blir inte oväntat dominerande frågor när Kristdemokraterna samlas till riksting i Karlstad i september. Partistyrelsen har arbetat fram en rad förslag på området, bland annat två kostandsfria besök hos familjerådgivning för nyblivna föräldrar. Därefter ska föräldrar få minst tio besök som max får kosta 300 kronor styck.

Utöver det vill partistyrelsen bland annat att det ska vara obligatoriskt för kommuner att satsa på föräldrautbildning, och att kommuner ska tvingas införa maxtak för gruppernas storlek i förskolan.

Valberedningen föreslår att kommunalrådet i Uppsala, Ebba Busch, väljs in i partistyrelsen. Mest debatt räknar partisekreterare Acko Ankarberg att det kan bli bland annat om partiledningens förslag från i våras om en utredning om Nato-medlemskap:

– Det är ett nytt ställningstagande som partistyrelsen föreslår. Fram till i dag menar vi att det inte alls är aktuellt med ett Nato-medlemskap. Men partistyrelsen har utifrån de omvärldsförändringar som skett bedömt att vi behöver förutsättningslöst pröva ett medlemskap i Nato. Vad innebär det, vilka för- och nackdelar har det? Vi ska göra det i en parlamentarisk kommitté där alla partier finns med, säger hon.

När rikstinget äger rum i september är det mindre än ett år kvar till nästa riksdagsval. Partiet ligger fortfarande och snurrar runt fyraprocentsspärren och för det mesta under, vilket de har gjort sedan hösten 2010.

Men trots opinionsläget säger partisekreterare Acko Ankarberg att partiledaren Göran Hägglund har ett starkt stöd i partiet.

– Vi är också samlade nu i vad vi ska göra och hur vi ska göra det, för att nå väljarna med vår politik.

Hur är ni förberedda nu den här gången jämfört med tidigare?

– Det är också bra ibland när man går igenom en kris i ett parti. Det samlar ihop partiet efteråt, för man vet ju att man har klarat ut en kris. Men man samlar också ihop sig för att kraftsamla och möta väljarna med den politik som vi tror är den bästa, säger Acko Ankarberg.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista