Ratsit hämtade in uppgifter från folkbokföringen. Justitieminister Beatrice Ask säger att det finns brister i hur myndigheter hanterar skyddade personuppgifter. Foto: Bertil Enevåg Ericsson/Anders Wiklund/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Ask kritiserar hanteringen av skyddade uppgifter

1:43 min

Justitieminister Beatrice Ask tycker att det i dag finns brister i hur myndigheter hanterar skyddade personuppgifter. Ett beslut om skyddade personuppgifter hos en myndighet behöver inte gälla hos en annan, säger ministern.

– För varje enskild person som är så rädd och hotad att man inte törs ha sin adress öppen, och till och med kanske måste gömma sig och fly sitt hem, är det naturligtvis oerhört centralt att skyddet är säkert, säger Beatrice Ask.

I veckan rapporterade P4 Östergötland om en hemsida där man enkelt kunde ta fram känsliga uppgifter ur folkbokföringen – till exempel uppgifter om att en person bor på en kvinnojour, sitter i fängelse eller är intagen på en rättspsykiatrisk avdelning.

Efter Sveriges Radios avslöjande har den aktuella hemsidan meddelat att företaget stoppar möjligheterna att få fram känsliga uppgifter.

Företaget bakom hemsidan hämtade in personuppgifterna från Skatteverkets folkbokföring, personuppgifter som i de här fallen inte var skyddade. Men för att få ut uppgifterna som privatperson måste man själv kontakta Skatteverket, där sedan en handläggare gör bedömningen om uppgifterna kan vara känsliga att lämna ut.

Justitieminister Beatrice Ask säger i dag att det finns brister i hur myndigheter hanterar skyddade personuppgifter. I dag kan till exempel olika myndigheter fatta olika beslut om sekretess, och den enskilde måste själv hålla koll på hur ens skyddade uppgifter behandlas, enligt justitieministern.

– När man har gjort bedömningen att här är en person som behöver skyddade uppgifter, då ska man inte behöva söka om eller pröva det om och om igen, utan då ska det, så att säga, gå per automatik. Därför har jag beslutat att vi under hösten sätter igång ett arbete för att se hur en sådan mekanism ska se ut, säger Beatrice Ask.

Justitieministern räknar med att kunna presentera ett förslag om ungefär ett år.

Enligt Skatteverket har i dag drygt 12 000 svenskar skyddade personuppgifter. 60 procent av dem är kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista