1 av 2
2 av 2
Foto: Metha Torstensson Hallgren.

Få fjärilar och nyckelpigor i år

2:07 min

Myggorna, getingarna och fästingarna kanske vi inte saknar så mycket, men även fjärilarna och nyckelpigorna lyser med sin frånvaro.

Många insekter har varit få i år på grund av vädret, enligt Naturhistoriska riksmuseet.

En som saknat fjärilarna är Helena Winslöf på Dalviks odlarförening i Jönköping:

– Framför allt är det inte så mycket getingar, men det är mycket mindre fjärilar också, säger Helena Winslöf, som har en odlingslott i Jönköping.

På odlingslotterna sensommarblommar det i rosa, rött och gult. Dill- och potatisskördarna är goda. Det är bara getingarna och fjärilarna som saknas.

– Vi brukar ha Amiral, Citronfjäril och Påfågelöga, men nu är det bara små vita man ser då och då.

Men inte bara fjärilarna är få i år. Som Ekot tidigare rapporterat har det varit ovanligt få fall av det fästingburna viruset TBE.

Julia Stigenberg är vikarierande jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, och i artportalens databas, där tusentals privatpersoner och myndigheter från hela landet rapporterar in växt- och djurarter, ser hon att många insekter har varit ovanligt få, till exempel mygg.

– I sommar har det varit väldigt lite mygg i hela Sverige, förutom i Värmland och vissa lokaler i Norrland.

Även getingar, nyckelpigor och dagfjärilar har alla betydligt lägre siffror än under dom senaste fem åren, och trots att sommaren ännu inte är slut verkar det bli ett insektsfattigt år.

– I fjol var det också ganska dåligt, men i år verkar det vara ännu sämre.

Det verkar bero på vädret.

– I fjol var det en jätteblöt sommar, och i år har det varit varmt och torrt. Det är två extremer som har minimerat insektspopulationerna, säger Julia Stigenberg, vikarierande jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista