1 av 5
2 av 5
Rabia al-Adawiya dagen efter polisens attack. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.
3 av 5
Resterna av Rabia al-Adawiya-tältlägret. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.
4 av 5
Militären städar undan vid Rabia al-Adawiya. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.
5 av 5
Det brända fältsjukhuset vid Rabia al-Adawiya. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.

Olika vittnesbörd om händelserna i Egypten

1:58 min

Det är nu över 500 döda räknade efter säkerhetsstyrkornas rensning av Mursianhängares protestläger i Kairo i går, enligt myndigheternas siffror.

Moustafa bor vid Rabia al-Adawiya-tältlägret där polisen sköt ihjäl flera hundra i går. Han har precis varit och sett kropparna av sina två döda vänner.

Moustafa står utanför sin port. Han är cirka 30 med svart skägg men sportig röd t-shirt och shorts. Han bor här vid det tömda tältlägret, men var också en av dem som demonstrerade tillsammans med det Muslimska brödraskapet.

Han har precis varit borta i moskén och tittat på två av sina vänner. De ligger där, är döda, troligen skjutna. De var klädda i vitt, så han tittade inte.

Minnena av dem blixtrar fram hela tiden, hur de bad och lärde barnen koranen.

Bara en bit därifrån träffar jag Khaled. Han är strålande glad i svart kostym, stannar sin bil, kommer ut och säger: Äntligen! Nu är framtiden tillbaka. Det var islamisternas fel, de dödade allihopa. Säkerheten för egyptier är något mycket viktigt.

De två bor i närheten av varandra, med två helt olika vittnesbörd om vad som faktiskt hände här.

Det läger som jag besökt ett par gånger var ett tältläger fyllt av tusentals islamsitiska aktivister som slogs för sin bild av demokratin – ilsket, nervöst och glatt. Det grälades, demonstrerades och hölls högljudda tal.

I dag brinner fortfarande små eldar i hus, bilar är sönderslagna, alla tält är borta och moskén och det fältsjukhus, där alla skjutna vårdades, är brända.

Att få säga sitt på den här platsen, som är sinnebilden av ett splittrat land, är viktigt.

En kille som heter Ahmed, i pilotglasögon och poppig lugg, kommer fram. Han vill bara säga en grej: Han var här. Han är ingen islamist, men vill bara säga lite tyst att det var polisen och militären som gjorde det, som brände moskén och sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista