1 av 2
En av gruvarbetarna som skottskadades förra året. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
2 av 2
Kåkstaden i Marikana och Lonmins platinagruva i bakgrunden. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Fortsatt spänt ett år efter Marikanamassakern

Gruvarbetare kräver skadestånd
2:08 min

I dag är det ett år sedan händelserna vid Marikana-gruvan i Sydafrika, där polisen öppnade eld och sköt ihjäl 34 gruvarbetare efter en veckas strejk. ANC och den sydafrikanska regeringen säger nu på morgonen att de inte kommer att delta i uppmärksammandet av årsdagen, med hänvisning till att minneshögtiden "kapats" av grupper som motsätter sig regeringspartiets politik. Vid gruvan finns spänningarna kvar.

Trots att bolaget till slut gick med på viss löneökning så är det i dag fortsatt spänt i området och skadade gruvarbetare kräver nu ersättning av staten.

– Jag har försökt att få ersättning, men utan resultat, säger 26-åriga Siyambuziso Mazimba.

Han skottskadades den där dagen förra sommaren, när 34 av hans arbetskamrater, inklusive hans två bröder, sköts ihjäl.

– Mina bröders begravning hemma i Kapprovinsen har kostat mig mycket, men jag tror inte att jag kommer att få ersättning för det, säger han.

Den utredning som president Jacob Zuma tillsatte efter dödsskjutningarna har ännu inte lett till att någon kunnat ställas till svars för de urskillningslösa skotten förra sommaren, som närmast förde tankarna till polisbrutaliteten under apartheid-tiden.

Polisen har hävdat att man sköt i självförsvar och att gruvarbetarna var beväpnade med både tillhyggen och skjutvapen. Nyligen flyttades utredningen fram ännu en gång, eftersom advokater som företräder sårade arbetare inte har finansiering nog att fortsätta.

En annan gruvarbetare som var med vid demonstrationerna, Zamelekaya Mboxela, tillbakavisar att de skulle ha provocerat fram polisens skott, och liksom många andra arbetare Ekot träffar här, så har han inga förhoppningar att polisen kommer att ställas till svars.

– Ingen kommer att klandras eller hållas ansvarig. Det ligger inte i regeringens intresse, menar Zamelekaya Mboxela.

Bolaget, Lonmin, nådde en överenskommelse med facket om löneökningar i september. Men det har varit fortsatt spänt i Marikana och ett 20-tal mord har inträffat i området det senaste året.

Det är två rivaliserande fackförbund som är i konflikt med varandra och i veckan hittades den senaste i raden av mördade fackrepresentanter vid Platinagruvan. Polisen har beslagtagit vapen vid flera tillslag bland anställda den senaste veckan.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista