Dödssiffran stiger i Egypten

1:57 min

Dödssiffran efter våldsamheterna i Egypten steg under torsdagen. Minst 638 personer beräknas vara döda enligt landets hälsodepartement.

Jesper Lindau, Sveriges Radios utsände i Kairo, tror att siffran kan stiga ytterligare.

– Ja, man har ännu inte räknat offren i Rabaa al-Adawiya-moskén. Det kan snarare röra sig om uppemot 900 döda och tusentals skadade, säger han.

Läget är mycket spänt i den egyptiska huvudstaden. Jesper Lindau rapporterar ikväll om hur båda sidorna skärpt sin retorik.

Inrikesministeriet har deklarerat att polisen får skjuta skarpt, samtidigt som Muslimska brödraskapets anhängare attackerat flera offentliga byggnader.

Bland annat försökte hundratals anghängare på torsdagseftermiddagen storma en offentlig byggnad i Giza i Kairos utkanter.

Även i Alexandria pågick regimkritiska demonstrationer, och minst två poliser har dödats i attacker mot polisstationer i två egyptiska provinser.

Nya demonstrationer är planerade och mycket talar för ytterligare blodspillan då militären under torsdagen sade att framtida protester kommer att mötas med skarp ammunition.

Enligt Muslimska brödraskapets talesman Gehad el-Haddad är folkets ilska "utom kontroll", rapporterar Reuters.

el-Haddad säger också att den enda vägen ur Egyptens politiska dödläge är att skapa en dialog baserad på "konstitutionell legitimitet".

FN:s säkerhetsråd ska senare på torsdagskvällen sätta sig i ett krismöte om utvecklingen i Egypten. FN:s vice generalsekreterare, den svenske toppdiplomaten Jan Eliasson, har blivit ombedd att informera om läget.

Det snabbt inkallade har krävts av Storbritannien, Frankrike och Australien.

De nordiska grannländerna gör en skarp markering och vidtar åtgärder mot Egypten. Danmark stoppar allt samarbete med den egyptiska regeringen och drar även in stöd som går via FN-organet ILO och Världsbanken.

Norge meddelar att man stoppar sin export av försvarsmateriel till Egypten, men Sverige har inga planer på att slopa biståndet till Egypten, som i år beräknas uppgå till 50 miljoner kronor.

– Vi ger inte bistånd direkt till regeringen i Egypten och därför tycker jag inte att det finns anledning att tala om att avbryta. Det stöd vi har gett är till helt andra typer av projekt kopplat till kvinnors situation och mänskliga rättigheter, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, som tillägger att han fördömer bruket av våld i Egypten och ser det som nu sker som ett allvarligt bakslag för alla som hoppats på en mer demokratisk utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista