Olinguiton trivs bäst uppe i träden, och är den minsta i tvättbjörnsfamiljen. Foto: Mark Gurney/Smithsonian Institution

Olinguito - ett nytt däggdjur

Ett nytt däggdjur har upptäckts i höglänta skogsområden i Colombia och Ecuador.

Djuret ser ut ungefär som en korsning mellan en katt och en teddybjörn. Det har fått namnet "olinguito", har lång svans, orangebrun färg och stora ögon - och är med svansen ungefär 75 cm lång.

Det är forskare på Smithsonian-institutet i Washington som gjort upptäckten, som är den första i sitt slag på 35 år på västra halvklotet.

Djuret är det minsta i tvättbjörnsfamiljen, enligt forskarna som redan för tio år sedan började undersöka arten.

Olinguiton har funnits länge, och till och med visats upp på zoo under lång tid, men då felaktigt betraktas som en annan art, den större olingon.

Enligt forskarna var en av ledtrådarna, till att djuret faktiskt hör till en egen art, det faktum att de inte alls är intresserade av att fortplanta sig med sin större släkting.

Olinguiton fördrar att hålla sig uppe i trädkronorna och kan hoppa mellan träd. De lever främst på frukt, men äter även insekter.

Enligt forskarna vid Smithsonian har 42 procent av artens naturliga miljöer omvandlats för lantbruk och bostäder, men djuren ser ut att klara sig. Det beräknas finnas flera tusen djur av arten i Ecuador, Colombia, och möjligen även i Venezuela och Peru.

Ekot

Kina: Unikt däggdjursfossil

Så här kan Rugosodon har sett ut. Illustration: April Isch/University of Chicago

#text=5618241#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista