Facken oeniga framtidens löneavtal

2:09 min

Frågan om löneökningarna ska bestämmas i centrala förhandlingar eller lokalt på arbetsplatserna splittrar facken. Chefsorganisationen Ledarnas ordförande Annika Elias är kritisk till dagens avtalsmodell där arbetsgivare och fack centralt kommer överens om löneökningarnas nivå.

– Lönesättningen i dag upplevs på många ställen som omodern och inte förenlig med övriga värderingar i samhället. Det är inte längre så att man tycker att det är okej att facket och den centrala arbetsgivarorganisationen gör upp om vilken lön du ska ha på jobbet, säger Annika Elias.

Efter årets avtalsrörelse kommer fler än tidigare ha så kallade sifferlösa kollektivavtal. Avtal där lönerna ska bestämmas ute på arbetsplatserna mellan medarbetare och chef, utan centralt angivna löneökningsnivåer i procent eller kronor. Det gäller bland andra lärare och tjänstemän i offentlig sektor.

Det här välkomnas av chefsfacket Ledarna som tecknade liknande avtal redan i början av 1990-talet.

Men IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe varnar för utvecklingen med allt fler sifferlösa avtal som han tror kan leda till en kapplöpning om lönerna mellan olika fackförbund, vilket i sin tur kan elda på inflationen och arbetslösheten.

– När du inte har någonting som normerar blir det till slut ett lurpassande på varandra. Man ska ha lite mer än den andra och det blir en spiral uppåt. En tillbakagång till ordningen på 1970- och 80-talen där höga nominella löneökningar åts upp av en ännu högre inflationstakt, och vi fick en gigantisk utslagning av bland annat industriarbeten, säger Anders Ferbe.

Industrifacken är rädda för att deras norm för löneökningarna ska bli ett golv för andra.

– Idén med sifferlösa avtal som den har formulerats bygger på att vi är några som sätter en siffra som man sedan ska ta rygg på och använda som trampolin, och det tycker inte jag är sjyst, säger Anders Ferbe.

Ledarna anser att centrala löneavtal minskar de anställdas engagemang på jobbet, med en svagare koppling mellan prestation och lön. Det gör att fler lämnar facken vilket försvagar den svenska modellen. Ledarnas Annika Elias vill helst ha sifferlösa avtal på hela arbetsmarknaden.

– Jag tror att det finns en rädsla för att släppa taget och bejaka det nya, och det tror jag är det farligaste som kan hända, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista