Klicka för grafik och tidslinje

FN fördömer våldet i Egypten

1:16 min

FN: s säkerhetsråd fördömer våldet i Egypten och uppmanar alla parter att visa "maximal återhållsamhet". Uttalandet kom i natt efter ett extrainkallat krismöte om situationen i landet.

Först och främst beklagar säkerhetsrådets medlemmar förlusten av liv och uttrycker medlidande för offren, sade säkerhetsrådets nuvarande ordförande, Argentinas FN-ambassadör Maria Cristina Perceval efter mötet.

Hon sa också att det finns en gemensam vilja att få stopp på våldet och skynda på en försoning i Egypten och att de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet "fördömer våldet och uppmanar alla parter till maximal återhållsamhet".

Det var Frankrike, Storbritannien och Australien som bad om det extrainkallade mötet, som hölls i går kväll amerikansk tid, där FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson informerade rådet om läget i Egypten.

FN:s människorätts-kommissionär Navi Pillay sa också i ett uttalande i går att hon kräver en oberoende och opartisk utredning om det som hände, i framförallt Kairo, i onsdags.

"Det stora antal människor som dödades och skadades, även enligt den egyptiska regeringens siffror, tyder på ett omåttligt - till och med ett extremt -användande av våld mot demonstranter", sade hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista