Klicka för grafik och tidslinje

Egyptens kopter räds upptrappat våld mot kristna

Efter säkerhetsstyrkornas utrensning av Mursi-anhängarnas läger i Kairo i onsdags har Egyptens kopter utsatts för omfattande vredesattacker. Kyrkor och affärer har bränts och koptiska hem plundrats. Orsaken: kristna kopter ses som medskyldiga till den förre presidentens fall.

Spänningen mellan muslimer och kristna kopter har funnits länge i Egypten. Att nya oroligheter nu rapporteras förvånar inte Islam Habib, statsvetare och Egyptenkännare.

– Det blir lätt så vid sådana här händelser att detta blossar upp, säger Islam Habib till P1-morgon.

– I och med Mursis avsättning har många anhängare och radikala islamister sett det som en kupp, men också sett kopterna som medlöpare i någon slags konspiration mot muslimer i allmänhet.

Att Egyptens kopter inte var nöjda Muslimska brödraskapets framgångar i valet förra året är knappast förvånande. Men att som radikala islamister peka ut kopter för att ha legat bakom avsättningen av Mursi nu i juli är att gå för långt, menar Islam Habib.

– Nej, jag tror absolut inte att det finns någon större plan och att kopterna skulle ligga bakom det här, säger han.

I Egypten håller sig nu många kopter inne i rädsla för nya attacker, berättar Daniel Makar för P1-morgon. Han har egyptiska och koptiska rötter med släkt och vänner i centrala Egypten.

– Det är väldigt svårt att veta hur man ska skydda sig, säger han.

– Väldigt många kopter var ganska nöjda med det som inträffade i juni, och utvecklingen när militären avsatte Mursi. Man såg det som ett steg framåt. Men konsekvensen av det däremot, både kort- och långsiktigt, kanske man inte tänkte på så mycket.

Den kristna koptiska minoriteten utgör tio procent av Egyptens befolkning. Våld mot dem har rapporterats från hela landet, och de kristna befarar nu att myndigheterna inte kommer att kunna göra tillräckligt för att skydda dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista