Joey Tempest under en spelning med Europe på Hovet i Stoclholm. Foto: Maja Suslin/Scanpix

”80-talet var uppblåst och endimensionellt”

Han var tvungen att stanna bilen när han hörde Bob Dylan. Kände sig nästan religiös när han lyssnade på Waterboys. Och en låt av Jackson Brown är den perfekta uppbrottslåten. Rockmusikerna Joey Tempest spelar i Sommar i P1 alla de låtar och artister som påverkat honom mest under karriären och berättar om hur han stängde dörren efter 80-talet.

Joey Tempest är sångare och frontman i rockbandet Europe som i år firar 30-årsjubileum. I sitt Sommarprogram berättar Tempest om bandets genombrottstid men också om uppbrottet, då Europe tog en paus under tidigt 90-tal.

-- Jag kände instinktivt att jag var tvungen att stänga dörren till ett uppblåst och ofta endimensionellt 80-tal, och slänga mig handlöst utför ett stup för att överhuvudtaget känna något igen.

Han sökte ny inspiration och gav ut tre soloalbum under Europes paus. I Sommar i P1 berättar han ingående om vad olika låtar och musiker har betytt för honom. Bob Dylans Ring Them Bells fick Tempest att stanna bilen en regnig dag för över 20 år sedan.

– En ljus strimma tränger sig in i min framtidsbild. Det kanske finns en väg framåt i alla fall. Det finns bara en låt som någonsin påverkar mig på detta sätt, säger Tempest i Sommar i P1.

Den perfekta låten att lyssna till när man går igenom en svår separation eller är tvungen att börja om på ett eller annat sätt är Jackson Browns I'm Alive, menar Tempest i sitt Sommarprogram. Waterboys låt Glastonbury Song fick honom nästan att känna sig religiös och om Ryan Adams ballad Two säger han:

– Den  är som en promenad i Central Park en varm solig vårdag. Det är härligt att det finns sån här musik i världen.

Han berättar också om det märkliga sammanträffandet med en annan av årets Sommarvärdar, den numera världsberömde musikproducenten Nadir ”RedOne” Khayat, som tog sig till Sverige från Marocko som 19-åring bara för att få träffa sin idol Joey Tempest.

– Jag har fortfarande kvar de gåvor han tog med sig till mig från Marocko och vi har fin kontakt idag.

Joey Tempest avslutar sitt program med ett citat.

 – Försök vara schysst mot alla du möter här i världen för inombords kämpar vi alla, på ett eller annat sätt, för livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista