Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao på årets spelning i Bråvalla.

”Vi har kontrakt med både Gud och Djävulen”

Första skivan gjordes på låtsasengelska och fick översättas i efterhand. Deras publik får dem att känna sig både snygga och fula och succéplattan Infruset är egentligen ett terapisamtal. I Sommar i P1 berättar Björn Dixgård och Gustaf Norén från Mando Diao om bandets ursprung, nutid och framtid.

Från sin egen studio, inrymd i en lada i Borlänge, berättar Norén och Dixgård om skivan Infruset, där bandet skapat musik av Gustaf Frödings dikter. Skivan mottogs först med ointresse av skivbolaget men har blivit en försäljningssuccé.

I Sommar i P1 berättar de att skivan tillkom under en period av sorg efter beskedet att musikerkollegan och vännen Kristian Gidlund drabbats av cancer.

– Infruset blev aldrig en vanlig skiva. Den blev ett terapisamtal, en hjälpande hand ut ur ett tillstånd som förlamade oss, säger de i programmet.

– Musik är Gud. Det är ingenting du kan äga eller sälja. Bara en känsla i dig. Kristian är fortfarande sjuk. Han kommer aldrig bli frisk. Nu nalkas hösten. Då är det vi som kommer behöva tröst. Då tackar vi vår Gud för att de sjunger för oss.

Skivan har uppskattats av både gammal och ung och gjort Mando Diaos svenska publik mycket bredare än tidigare. I Sommar i P1 berättar Norén och Dixgård att bandets publik är väldigt skiftande från land till land.

– I Spanien attraherar vi bögar, i England mest utländska aupairs om vi ska vara ärliga, säger de i sitt Sommarprogram. I Tyskland finns en överrepresentation av 50 åriga tanter och i Japan har det tecknats en mangaserie med mig och Björn som älskande par. 

Björn och Gustaf har känt varandra sen gymnasietiden. De sågs första gången när Björn stod på en parkbänk och sjöng som Jussi Björling.

– Vi har jobbat varje dag sedan dess, säger Gustaf Norén.

Björn Dixgård beskriver sig själv i programmet som ”ganska värdelös på mycket” som att laga mat, skriva snyggt och räkna multiplikationstabellen. Men att skriva musik säger han sig behärska. Att skapa en låt beskriver de i programmet som att sitta med sax, kritor, lim och gamla tidningar och klippa och klistra tills man tillslut känner att det blivit något.

– I nåt sovande ögonblick skrev vi på nåt kontrakt med antingen Gud eller djävulen, förhoppningsvis båda. Och kanske känner de inte till att vi skrivit på dubbla kontrakt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista