Färre sexköp - men bara på papperet

2:18 min

Anmälningar om köp av sexuell tjänst har gått ner kraftigt. Enligt polisen beror det inte på att färre personer köper sex, utan på att polisens spanare spenderar mindre tid i yttre tjänst.

– Det här kräver fysisk spaning. Det kräver att man är ute på gator och torg, att man spanar på hotell där det säljs sex och att man spanar på lägenheter där det säljs sex. Att vi är på Malmskillnadsgatan och griper de män som köper sex där. De här brotten hittar vi inte genom att sitta bakom ett skrivbord.

Skillnaden är alltså att  prostitutionsgruppens spanare i Stockholm inte längre bara spanar efter misstänkta sexköpare, utan nu även utreder brotten under 30 procent av sin arbetstid. Förut, bland annat under år 2010, hade gruppen en utredningsenhet som tog över ärendet inne på polisstationen.

– Då grep vi otroligt många män som köpte sex, det året, säger spanaren Simon Häggström.

Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet anmälningar om  köp av sexuell tjänst minskat med 23 procent fram till och med juli i år, jämfört med samma period förra året. Jämför man med åren 2010 och 2011 är minskningen ännu större.

Enligt både polisen och Brottsförebyggande rådet speglar siffrorna främst polisens arbete, inte att sexköparna blivit färre.

Carina Lennquist, chef för kriminalenheten i Stockholm city, säger att det minskade antalet anmälningar om sexköp är en reaktion på att prostitutionsgruppens spanare nu även utreder fallen.

– När vi går in märker vi hur fallen sjunker, eftersom vi helt enkelt inte är ute lika mycket.

Eftersom varken sexköparen eller säljaren har något intresse av att anmäla händelsen upprättas i princip alla anmälningar av polisens spanare. Stockholm står för en stor del av alla anmälningar och polisens arbete i huvudstaden påverkar därför statistiken för hela landet.

– Det här brottet har helt och hållet att göra med hur mycket resurstimmar som läggs i yttre tjänst och skulle vi vara fler så är det en enkel ekvation, då skulle vi gripa fler.

För att kunna gripa fler misstänkta sexköpare har polisen beslutat att prostitutionsgruppen ska utvecklas. Under hösten kommer antalet anställda där dubbleras, säger Carina Lennquist.

-- Nu ska vi skapa en grupp som både kommer spana och utreda. Man hanterar brottet från ax till limpa. Det kommer att bli en utökning, i alla fall kommer gruppen bli dubbelt så stor som den är idag.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Simon Andrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista