Svenska reseföretag väljer nu att ställa in fler resor till Egypten. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.

Charterbolag ställer in fler resor till Egypten

Svenska researrangörer ställer in allt fler resor till Egypten efter oroligheterna i landet. Resebolaget Detur väljer nu att plocka bort Egypten helt som destination under hela vintern, medan Ving och Apollo ställer in resten av sommarsäsongen.

Flera stora svenska reseföretag satt under fredagsförmiddagen i möten med anledning av oroligheterna i Egypten. Utrikesdepartementets avrådan från samtliga resor till landet har fått direkt påverkan på semesterresorna dit.

– Vi bedömer att det är så pass osäkert den närmaste tiden att vi ställer in de sista delarna av sommarsäsongen. Vi väljer att ta det säkra för det osäkra, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

Alla resor fram till 13 oktober ställs in av både Ving och Apollo. I Vings fall rör det sig om totalt 400 resenärer som drabbas, i Apollos fall 900.

Researrangören Detur, som så sent som på fredagsförmiddagen marknadsförde rabatterade resor till Egypten i oktober, går steget längre. Där väljer man att ställa in samtliga resor till Egypten under hela vintern.

Egypten är framför allt en välbesökt destination för svenska turister under vinterhalvåret. De tre största charterbolagen – Fritidsresor, Apollo eller Ving – har däremot inte tagit beslut om hur man ska göra med de resor som bokats in under den perioden.

– Under de närmaste veckorna kommer vi att titta över hur vi gör i vinter. Då handlar det om större volymer och fler destinationer, säger Åsa Johnsson, informatör på Apollo.

De svenskar som befinner sig på charterdestinationer i Egypten kommer att flygas hem under de närmaste dagarna.

Resebolagen rapporterar att det varit lugnt på destinationerna, och att de flesta frågor om säkerhetsläget kommit från kunder i Sverige som har en resa inplanerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista