"Vi hemlighåller inget", säger Lena Ek. Foto: Alexander von Sydow/Scanpix

C vägrar tala om irakiskt bistånd

1:53 min

Centerpartiet lägger locket på när det gäller polisutredningen av partiets biståndssatsning till Irak på 3,2 miljoner kronor.

Som Ekot rapporterat tidigare utreder Ekobrottsmyndigheten misstänkta brott, med anledning av brister i redovisningen av biståndsprojektet. Det leddes av Abir Al-Sahlani, som sitter i både partistyrelsen och riksdagen.

Centerpartiets ledning sitter i tvådagars styrelsemöte och har bestämt sig för att inte kommentera affären.

– Vi vill gärna invänta resultatet av den pågående utredningen, säger partiledaren Annie Lööfs presschef, Anna-Karin Nyman, till Ekot i dag.

I går sa miljöminister Lena Ek, som sitter i partistyrelsen att Centerpartiet inte hade för avsikt att hemlighålla något.

– Den som hanterar detta och som har fakta är partisekreteraren Michael Artursson. Michael Artursson tar det absolut. Han är tillgänglig. Vi är tydliga med att vi vill ha ordning och reda också.

Jag kontaktar Michael Artursson men efter en timme meddelar han genom sin pressavdelning att han sitter i partistyrelse i två dagar och inte tänker kommentera polisutredningen.

Det finns inget lagligt, eller formellt hinder, för Centerledningen att kommentera en polisutredning. Det är ett medvetet ställningstagande att inte öppet berätta om hur partiet använder skattemedel.

För över ett år sedan polisanmälde partiet att hela eller delar av den 3,2 miljoner kronor stora biståndssatsningen till Irak inte kan redovisas till biståndsorganet Sida, på grund av misstankar om att brott kan ha begåtts i samband med redovisningen.

Vad som gör affären väldigt känslig för Annie Lööf är att Abir Al-Sahlani, som nu är riksdagsledamot och som sitter i Centerpartiets partistyrelse, varit mottagare av de 3,2 miljoner kronorna.

Hon och hennes pappa Abid Al-Sahlani är, enligt Sidas underlag för utbetalning av medlen, den samarbetspartner som skött satsningen i Irak 2009 och 2010. Dels stöds partiet Nationella Demokratiska Alliansen, där pappan är partiledare, dels ett irakiskt FN-förbund.

I Sidas underlag finns till exempel budgeterade utgifter på projektledning för över 600 000 kronor och resor, traktamenten och vaccination för 240 000 kronor. Om det är dessa poster, eller andra, som vållar oklarhet får vi inga svar på i dag.

Sidas ansvarige handläggare, Johan Norqvist, har aldrig tidigare varit med om att ett parti polisanmält sin egen hantering av biståndspengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista