Nya sexanklagelser mot FN-tjänsteman

Nya anklagelser om sexuella trakasserier presenteras nu mot FN:s flyktingkommissarie Ruud Lubbers. I en hittills hemlig rapport finns nya uppgifter som är mycket allvarliga för honom. Uppgifterna publiceras i den brittiska tidningen The Independent.

De nya uppgifterna riskerar att bli en svår belastning för Ruud Lubbers och i slutänden hela världsorganisationen.

Lubbers var tidigare under lång tid premiärminister i Nederländerna och har nu en mycket ansedd post inom FN.

Flera vittnesmål
I rapporten finns flera anklagelser om sextrakasserier mot kvinnliga medarbetare. En undersökningskommission har bland talat med fyra kvinnliga anställda som vittnat mot löfte om anonymitet.

En kvinna har berättat hur Ruud Lubbers kallat henne och andra till ett arbetsmöte. När hon väl kom, det här var i Lubbers hem, visade det sig att hon var den enda deltagaren.

Ruud Lubbers sägs bara ha velat prata om personliga frågor och han ska också ha rört kvinnan på ett sätt som hon uppfattat som sexuellt utmanande. Hon blev rädd och lämnade brådstörtat byggnaden.

Flera andra berättar också om sexuella närmanden, enligt den nu avslöjade rapporten.

FN ifrågasatt
Uppgifterna kommer när FN är satt under hård press. Det finns misstankar om fusk och korruption när Irak fick köpa mat för oljepengar och FN-soldater misstänks ha utnyttjat kvinnor sexuellt i Kongo.

Därför blir inte situationen nu lättare för generalsekreteraren Kofi Annan. Trots de allvarliga anklagelserna i rapporten lät han Ruud Lubbers komma undan med en allvarlig reprimand.

Ruud Lubbers själv nekar i ett brev till the Independent till anklagelserna.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se