Norwegians kritiserad Boeing 787 Dreamliner. Foto: Francois Mori/Scanpix

Oeniga om hur villkor påverkar flygsäkerhet

1:47 min

Sämre anställningstrygghet kan göra att piloter inte anmäler brister i säkerheten lika gärna som fast anställda piloter, varnar pilotfacket Svensk Pilotförening.

Men på Transportstyrelsen, den myndighet som har ansvar för flygsäkerheten, har man inga belägg för att det ligger till på det viset.

– Jag kan inte se några indikationer i dag på det, säger sektionschefen Anders Pettersson.

Piloternas kritik har förts fram i samband med att flygbolaget Norwegian på sina nystartade långdistanflygningar har valt att bara ha piloter anställda via bemanningsföretag.

På Ryanair, som har en majoritet av piloterna tillfälligt anställda, krävde en grupp piloter häromdagen att den irländska flygmyndigheten undersöker om anställningsformen påverkar flygsäkerheten – om piloter med en lösare form av anställning till exempel drar sig för att anmäla brister i säkerheten för att inte uppfattas som besvärliga.

Och samma krav på undersökning riktar nu Anders Kjellgren på Svensk Pilotförening till Transportstyrelsen. Den svenska myndigheten har inte tagit sitt ansvar, tycker ha.

– Luftfartsmyndigheten har varit ganska flat. Det har påtalats ett flertal gånger att den här sortens miljö, där man jobbar i en kontraktsanställning, hämmar flygsäkerheten, säger han.

Men Anders Pettersson på Transportstyrelsen säger att man redan i dag noterar om piloternas rapporter om säkerhetsbrister ökar eller minskar på ett flygbolag. Och att man inte kan se nåt samband mellan rapporteringsvilja och anställningsform. Ska man gå vidare så behövs mer underlag. 

– Vi vill har mer information, fler indikatorer på att det här är någonting, helst konkret. Vad kan man visa, finns det några rapporter som har skrivits som inte har nått fram till oss eller vad är som gör att man tror det här, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista