Vredens dag i Egypten

Minst 600 har dött
1:38 min

Över hela Egypten pågår just nu stora demonstrationer mot militärens kupp mot Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Mursi. Flera har dött och dagen kallas vredens dag av oppositionen.

Redan innan demonstrationerna började sköts en polis till döds vid en vägkontroll i Kairo som attackerades av en grupp beväpnade män.

I Ismaylia vid Suezkanalen dödades fyra demonstranter av säkerhetsstyrkor.

Redan från början sa polisen att den kommer att slå till hårt mot demonstrationer som går överstyr. För att det skulle bli stora demonstrationer i dag, det visste alla redan.

Efter polisens och militärens rensningsaktioner i onsdags då  Mursianhängarnas tältläger i Kairo jämnades med marken och minst 600 dödades utlyste Muslimska brödraskapet denna fredag till "vredens dag".

I Kairo uppmandes alla som är emot den sittande militärstödda regimen att efter den muslimska fredagsbönen vid lunchtid samlas utanför 26 moskéer i staden och tåga därifrån in mot centrum.

Det är många som har lytt den uppmaningen. Kairoluften har inte bara dallrat av hetta, det påstås var nästan 40 grader varmt, utan också av rop ur tusentals strupar: "Ned med militärregimen".

Området kring Tahrirtorget har spärrats av i försök att hindra demonstrationsmassorna att ta sig dit.

Det samma gäller området kring Rabaa al-Adawiya-mosken, ett av de ställen där Muslimska brödraskapet hade ett tältläger som demolerades i onsdags.

Bepansrade fordon med stridsladdade vapen står beredda här och vid flera andra stora torg och samlingsplatser i Kairo för att försvåra demonstrationerna och med våld avbryta dem om de enligt myndigheternas sätt att se på det, går överstyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista