Antalet barn som förs bort av den ena förälderna ökar. Redan nu finns det 37 ärenden hos UD -- men det finns också ett mörkertal. Foto: Scanpix

Fler barn förs bort av sin förälder

2:58 min

Antalet barn som först bort och tas utomlands av den ena föräldern ökar.

Bortföranden sker vanligen under den här tiden på året – och redan nu kan Utrikesdepartementet och organisationen Saknade barns nätverk ana att det har skett en ökning.

Anna Frank i organisationens ledning förlorade själv sin son för några år sedan.

– Min son var en 10-åring som försvann. I dag är han 16 år. Och jag får träffa honom en gång om året max. Det är den enda kontakt jag har med honom, inte ett telefonsamtal, inte ett mail, inte ett foto har jag fått under fem års tid, säger hon.

Det är under sommarsemestern som allra flest barn förs bort från den ena föräldern.

Antingen stannar man kvar i landet som man befinner sig i, eller så förs barnet ut från Sverige.

Förra året fanns det 43 ärenden av barn som olovligen förts bort eller hållits kvar, visar Utrikesdepartementets siffror.

Fram till slutet av juli i år finns det redan 37 ärenden.

Ett ärende kan omfatta flera barn, om det till exempel handlar om syskon.

Men det finns ett mörkertal, medger UD. En anmälan till polisen går inte automatiskt till UD, utan det är upp till föräldern själv att kontakta departementet.

– I dag ligger ansvaret på föräldern att ringa runt och samordna, och det är då en förälder som mår fruktansvärt dåligt, säger Anna Frank.

I länder knutna till Haagkonventionen kan UD samarbeta med landets centralmyndigheter för att få hem barnen till Sverige igen, men i länder som inte knutits till konventionen måste man förlita sig på att myndigheterna vill sammarbeta, eller att föräldern i landet frivilligt går med på att lämna över barnet till den som har vårdnaden.

En del föräldrar känner sig till slut så maktlösa och vill inte vänta, utan kontaktar istället kommersiella säkerhetsföretag, som har agenter som kan hjälpa till att hämta tillbaka barn till Sverige.

– Vi är en sista utväg när man har försökt allt annat. Men vi hjälper även föräldrarna från dag ett om de behöver det, men att hämta hem ett barn med makt det är en sista utväg, säger Martin Waage, VD för ABP World groupe i Norge – ett säkerhetsföretag som hjälper föräldrar i Sverige.

Anna Frank hade helst sett en bättre samordning mellan polis, socialtjänst, Interpol, och skola för att skydda barnen från att bli bortförda.

– Det tragiska är att för de allra flesta föräldrar finns ingen annan hjälp att få, utan de hänvisas till företagen som kostar pengar och som inte ger några som helst garantier för att barnet kommer tillbaka, och så ska det inte behöva vara. Men jag har full förståelse för de föräldrar som använder de här företagen  – för vad skulle de annars göra, de får faktiskt ingen annan hjälp, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista