Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Kristdemokraterna satsar på pensionärer

1:40 min

I regeringens förhandlingar inför den kommande budgeten tycker Kristdemokraterna att det är viktigast att pensionärerna kan få ytterligare en skattesänkning på minst 1,1 miljarder kronor nästa år.

– Vi tycker att det är viktigt att vi genomför också den delen av vårt löfte till pensionärerna, nämligen att vår ambition är att sänka skatten ytterligare. Vi har genomfört fyra skattesänkningar hittills och vi vill genomföra en femte, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Men med den sänkning som ni lyfter fram skulle det bli en sänkning med 50-60 kronor i månaden för en normal pensionär, innebär det verkligen så stor skillnad?

Av allt att döma kommer bromsen att slå till och pensionerna nästa år kommer att justeras ner och då tycker jag att det är ett bra läge att förstärka på det här området med ytterligare skattesänkningar, säger Göran Hägglund.

Sänkt skatt för pensionärerna har länge varit en väldigt viktig fråga för Kristdemokraterna som gärna lyfter fram att pensionärernas skatt hittills sänkts med mellan 7 000 och 10 000 kronor per år. Och det bör alltså plussas på i höstbudgeten som presenteras om drygt en månad, tycker Göran Hägglund.

Inför budgetförhandlingarna har den här veckan Centerledaren Annie Lööf främst krävt att arbetsgivarna ska slippa ansvar för den andra sjuklöneveckan och folkpartiledaren Jan Björklund förespråkat mer pengar till lärartjänster.

I morgon är det troligt att moderatledaren Fredrik Reinfeldt presenterar moderaternas viktigaste budgetkrav.

Skulle Reinfeldt föreslå sänkt skatt för de som jobbar, säger Hägglund knappast nej, även om han inte prioriterar frågan:

– Är det  så att vi kan genomföra det med fortsatt stabilitet i den svenska ekonomin så är jag gärna med och genomför det.

Viktigare än jobbskatteavdrag är mer pengar till barnfamiljerna med sämst ekonomi, gärna i form av höjt bostadsbidrag med ungefär 700 miljoner kronor per år, menar Göran Hägglund.

– Då är bostadsbidraget en väldigt bra sådan modell som skulle kunna förstärka den ekonomiska situationen så att vi fortsatt är ett Sverige som håller ihop och där vi tar ansvar för varandra, säger Göran Hägglund.

Vad tycker du om Göran Hägglunds förslag om skattesänkning för pensionärer? Kommentera i artikeln.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista