En fånge blickar ut genom gallret från sin cell på fängelset Hall utanför Södertälje söder om Stockholm. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Fångar får färre permissioner

2:13 min

Fångar i svenska fängelser får allt färre permissioner. Det visar statistik som Kriminalvården tagit fram åt Ekot.

Jacob dömdes för grov misshandel och blev nyligen fri efter drygt två år i fängelse.

Han menar att permissionerna är viktiga för dem som vill förändra sitt liv till det bättre.

– Jag gjorde i alla fall så att jag satte upp olika mål. Nu ska jag läsa upp de här betygen och jag ska göra det här programmet. Om man har fått ett datum för sin permission då har man ett mål att se fram emot. Då tänker man att man ska sköta mig så att jag får mina permissioner. Men om man inte har något datum utsatt utan bara får nej då blir det lätt att folk missköter sig, säger Jacob.

Den som sitter av ett fängelsestraff kan få tillstånd att vistats utanför fängelset under kortare perioder. Permissionerna kan vara allt från några timmar och upp till tre dygn. Tanken är att fången ska komma ut för att träffa familj och vänner, kontakta arbetsgivare och göra andra ärenden som kan underlätta en återanpassning till samhället när straffet väl är avtjänat. Permissionen är också viktig som ett avbrott från fängelselivet menar Jacob.

– Bara att komma ut och få på sig vanliga kläder och träffa vanligt folk. Det var en jätteskön känsla. Man har något att se fram emot när man vet att man ska få permission. Man behöver hopp i fängelset, säger Jacob.

Antalet permissioner vid svenska fängelser har sjunkit stadigt under många år. Under första halvåret 2006 påbörjades drygt 19 000 permissioner, under första halvåret i år hade den siffran sjunkit till 11 500. Framförallt allt har det blivit svårare att få extrapermission för något särskilt ändamål.

Tanken är att fångarna ska hinna med alla ärenden under de återkomande ordinarie permissionerna. Enligt Kriminalvården har fångarna därför också fått större möjlighet att påverka tidpunkt och längd för dem.

Ulf Jonsson, enhetschef på Kriminalvården, förklarar det minskade antalet permissioner så här.

– Praxis var alldeles för generös lite längre tillbaka i tiden. Det andra är att lagstiftningen har ändrats så att det blir färre permissioner för dem med korta strafftider. Och det tredje är det flexibla nya permissionssystemet som ger intagna större möjligheter att planera in angelägna aktiviteter, säger Ulf Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista