Foto: Leif R Jansson/Scanpix

"Man kommer att få gå till busshållplatser och leta lärare"

2:14 min

Nu varnar Lärarförbundet för att brist på vissa ämneslärare hotar kvalitén på undervisningen i den svenska skolan.

Exempelvis har bara 17 personer sökt ämneslärarprogrammet med inriktning kemi i första hand till hösten.

På sikt kan det även få effekter för den svenska industrin säger Samuel Bergmark som är programansvarig för Chalmers kombinerade civilingenjör- och lärarutbildning.

– Med tiden kommer kemiindustrin lida och antagligen få flytta utomlands.

Kemi är inget som lockar blivande lärare. Ämneslärarprogrammet, där någon kombination med kemi ingår, har totalt 17 förstahandssökande till hösten i hela landet, enligt Universitets- och högskolerådet.

På Chalmers tekniska högskola i Göteborg har man försökt att komma åt problemet, genom en utbildning till civilingenjör som också ger lärarkompetens. Där läser just nu Suvi Panas. Hon tror inte att det är ämnet kemi som är problemet, utan själva skolmiljön.

– Om skolan inte verkar vara en plats där du kan förändra världen, var ska du då göra där med dina kemikunskaper? Om lärarna får vara coola samhällspåverkare som de faktiskt är, så kommer nog fler vilja söka.

Men det finns fler ämnen som inte lockar. Lärarnas riksförbund har tagit fram statistik som visar att lärarutbildningar med tyska, kemi och teknik har extremt få sökande, jämfört med till exempel engelska och historia.

En enorm kunskapsbrist hotar den svenska undervisningen, menar Anders Almgren, som är förste vice ordförande:

– Statistiska centralbyrån har tagit fram siffror som visar att vi om tio eller 20 år har kanske 40 000 vakanta platser. Man kommer få gå till busstationer och leta reda på lärare. För att råda bot på problemet måste man höja lärarnas löner och förbättra arbetsvillkoren.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista