Över 200 saknas efter färjeolycka

Dödstalet efter färjeolyckan i Filipinerna fortsätter öka, enligt nyhetsbyrån AFP har nu 26 personer hittats döda. Samtidigt saknas 215 passagerare.

Färjan var på väg mot piren när lastfartyget, som var på väg ut, plötsligt slog i.

– Det verkar som att några inte lyckades ta sig ut. Jag tycker synd om barnen. Vi såg kroppar och några som räddades, säger passageraren Jerwin Agudong till radiostationen DZBB.

Tillsammans meden grupp andra passagerare hoppade han från färjan till lastfartyget. Ombord på färjan fanns runt 870 personer.

Personal på färjan delade ut flytvästar, medan den sakta sjönk. Färjan har nu helt sjunkit, trettio minuter efter krocken.

– Aquinas har sjunkit och vi har sänt dit en räddningsbåt för att hjälpa räddningstjänsten, säger en talesperson för kustbevakningen.

Händelsen är den senaste i en rad dödliga olyckor att drabba den filippinska sjöfarten. Färjor mellan öarna är det huvudsakliga transportmedlet för miljoner filippinier, främst eftersom de är billigare än flyg. Men dåligt väder, särskilt under tyfonsäsongen, och dåligt underhåll, överfulla fartyg och slappa säkerhetsrutiner har lett till många katastrofer.

Lastfartyget som färjan krockade med sjönk inte.

Sundet in mot Cebu drabbas ofta av liknande olyckor.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista