1 av 3
Tidslinje: Oroligheterna i Egypten
2 av 3
Mursianhängare drabbar samman med egyptiska säkerhetsstyrkor. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.
3 av 3

Blodigt i Egypten på vredens dag

1:50 min

Fredagen blev våldsam i Kairo och båda sidor uppger höga dödstal. Omvärlden kräver att alla parter avstår från våld, men i det djupt polariserade Egypten är framtiden oviss.

Det började med ett mindre bråk, och sedan en kastad sten. Tusentals anhängare till den av militären avsatte presidenten Muhammad Mursi hade samlats kring Ramses-platsen i Kairo för att efter fredagsbönen uttrycka sin ilska mot armén, och sorg över dem som dödades när säkerhetsstyrkor i onsdags skingrade deras protester.

De kallade det "Vredens dag" och militär spärrade tidigt av flera vägar i staden. I det spända läget tog det inte många minuter av handgemäng mellan Mursianhängare och boende i området innan de första molnen av stickande tårgas steg. Snart hördes skarpa skott då säkerhetsstyrkor öppnade eld, enligt vittnen efter att en polisstation attackerats.

En bit bort, i Mursianhängarnas läger, står Mahmoud Hussein i munskydd med ett pannband som fäller glitter över hans svettiga panna. Han hävdar att han inte är rädd, men medger att familjen är det.

– Naturligtvis är de rädda för mitt liv, säger han.

– Men de har aldrig bett mig att åka hem.

Protestmarscherna som Mursis anhängare hade manat till efter fredagsbönen krävde omkring 50 dödsoffer i Kairo och ytterligare många dödsoffer i andra städer.

Timmarna som följde blev våldsamma. Den närliggande al-Fatah-moskén, med sina vita trappor fläckade av blod, förvandlades till provisoriskt fältsjukhus, och bårhus.

Utanför fortsatte automateld att eka över torget och tårgas sipprade in genom dörrar och fönster. Medan kroppar fortfarande bars in räknade TT:s utsände till över 25 döda och runt omkring hördes skrik både av smärta och sorg. Läkare i moskén vittnade om totalt 39 döda.

– Förra gången, i Rabia, lämnades de kvar och då brändes de, säger en sköterska och tecknar sedan mot en sargad kropp för att visa såren.

– De flesta är skjutna i huvudet eller bröstet.

Säkerhetskällor uppgav för nyhetsbyrån Reuters att minst 24 poliser dödats. Även om säkerhetsstyrkornas tillslag har varit hårdhänta stödjer många i det oerhört polariserade Egypten dem.

Myndigheter hade varnat för att skarp eld skulle användas om myndighetsbyggnader eller polis angreps, säger en man som står utanför en butik i Kairos tjusiga Zamalek-stadsdel.

Han presenterar sig som Ahmed el-Masri och säger att han driver eget företag i Kairo. Enligt honom är Muslimska brödraskapet "terrorister".

– De tror att de äger Egypten och de vill inte dela det med någon annan, säger han.

Han uppfattar risken för mer våld som stor, men anser att myndigheterna inte haft något val.

Björn Lindgren, 24 år från Östersund, bor i Kairo och säger att han har många vänner som är ute och demonstrerar.

– Jag är mer orolig för mina vänner, landet och för det egyptiska folket än för min egen säkerhet, säger han.

Få ser ett gott slut på det som händer:

– Fler kommer nog dö och i stället för att ta avstånd upplever jag det som att Muslimska brödraskapet manar till våld. Jag trodde att det skulle bli bättre med Mursi. Vi var på väg mot någonting bra, men det har bara blivit kaos, säger svenskegyptiern Yasmin Sabrey, som är på semester i Egypten.

I staden al-Arish hördes minst fyra explosioner strax innan 21.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista