Kameror ska stoppa fortkörare

Efter den senaste tidens många trafikolyckor vid vägarbeten ska Vägverket tvinga bilisterna att sänka farten med en rad åtgärder, bland annat rullande kameraskåp och lotsar förbi platsen.

När polisen i Jönköping prövade automatisk hastighetsövervakning vid ett vägarbete registrerades över 900 fortkörare, berättar trafikpolisen Hasse Persson. Han säger att arbetarna vid ett vägarbete var rädda för sina liv.

– Vi åkte ut och i samband med att de jobbade mitt för ett kameraskåp laddade vi kameran och fick ett skrämmande resultat.

Vad tänkte du på när så många åkte fast?

– Moralen är ju väldigt dålig när det gäller att passera platser där oskyddade personer jobbar.

Miljon till statskassan
Normalt brukar en handfull fortkörare fotograferas i den automatiska hastighetskameran, men när polisen använde sig av tekniken vid ett vägarebete på riksväg 26 utanför Jönköping i höstas kom man upp i över 900 på bara åtta tillfällen. Totalt drog det in en miljon i böter.

Problemet har uppmärksammats flera gånger och det har hänt att vägarbetare fått sätta livet till när både personbilar och tung trafik blåst på trots skyltar och hastighetsgränser.

Sören Karlsson på Vägverkets region sydöst är bekymrad men inte förvånad över trafikpolisens resultat.

– Vi visste att det var illa, men nu fick vi facit. Det var som vi befarade, säger han.

Radikala åtgärder
På Vägverket har man nu tröttnat och under året kommer flera radikala åtgärder att sättas in som ska dämpa farten:

  • Mobila hastighetskameror som sätts i en släpkärra,
  • Plastkanter som farthinder
  • Gupp som automatiskt blir större ju högre farten är.
  • Vid asfaltering kommer trafiken helt att stoppas och sen ledas i kolonn förbi platsen av en lots som kör först och dämpar farten.

Sören Karlsson på Vägverket hoppas att det ska få effekt.

– Vi ska givetvis inte ha några olyckor för trafikanter eller arbetare på arbetsplatserna. Det är det vi strävar efter, säger Sören Karlsson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se