I veckan kom besked att det behovsprövade stödet tas bort i Stockholms stad. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Mindre pengar till elever som behöver stöd

1:15 min

Strax före terminsstarten kommer besked om minskade anslag till Stockholmsskolor för elever som behöver särskilt stöd.

Stefan Berg, skolchef på personalägda friskolan Magelungen Utveckling i Stockholm, är upprörd, både över det sena beskedet och innehållet i det.

– Det får vi veta nu, i augusti. Det har vi sagt  hela tiden att det är fullkomligt ohållbart att bedriva en verksamhet där man får de ekonomiska ramarna två dagar innan man ska starta skolan.  Det är omöjligt att göra det helt enkelt, det har vi talat om för förvaltningen  men de har inte lyssnat på det, säger han.

I våras gjorde Stockholms stad nedskärningar för resursskolorna, som tar emot elever med särskilda behov. Då bad rektorerna att de i god tid skulle få förutsättningarna inför höstterminen.

I veckan kom besked att det behovsprövade stödet tas bort, vilket slår hårt mot de här skolorna som är specialiserade på elever som inte kan gå i vanlig skola:

 – Det är väldigt olika skäl. En del är såpass utåtagerande att de har bränt sina skepp i den vanliga skolan. De har inga vänner, det fungerar helt enkelt inte för dem. Sedan finns det också de barn som blivit hårt mobbade.  En del klarar helt enkelt inte av med sin neuropsykiatriska diagnos att vara i stora grupper, och att det är så stökigt som det är i skolan, säger Berg.

Men det är inte bara Stockholms stad som skär ned anslagen till elever som behöver särskilt stöd, det sker också i Uppsala, enligt SVT:s nyhetsprogram ABC.

I Stockholm säger utbildningsnämndens ordförande Lotta Edholm att det kommunala stödet ska fördelas efter nya principer.

– Vi har inte dragit in dem, men däremot så har vi minskat ned det och fört över de pengarna till det generella peng-systemet för elever i Stockholms stad. Bakgrunden var att kostnaderna skenade för de här verksamheterna. Däremot så kan jag tycka att det är olyckligt att man får besked så sent för enskilda elever. Men grundbeslutet fattades mycket tidigare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista