Trafiken åter normal på Arlanda

Tusentals resenärer drabbades när tekniken slogs ut på Arlanda. Flygtrafiken försenades under stora delar av lördagen.

– Det var ett kretskort som hade felat. Nu har man bytt det och fått i gång systemen igen, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Det var vid niotiden på morgonen som problemet uppstod i Arlandas flygledartorn. Ordinarie teknik och reservsystem sattes ur spel och tornet kunde inte kommunicera med flygplanen. Under förmiddagen var antalet starter och landningar som kunde genomföras på flygplatsen begränsade och flera flygplatser drabbades av förseningarna.

Johan Nordell, som var på väg mot Köpenhamn, var en av dem som fastnade på Arlanda. Trots kaoset beskrev han stämningen på flygplatsen som god.

– Folk är lugna, säger han.

Vid 14-tiden var trafiken i gång igen, men problemet orsakade följdförseningar.

– Det är väldigt ovanligt att något sådant här inträffar, säger Sofia Bergström Malm på Luftfartverkets (LFV) pressjour.

Enligt Klas Nilsson var det tur i oturen att felet uppstod vid en tidpunkt där relativt få resenärer berörs. Han är dock kritisk till att det tog sådan lång tid innan det löstes.

– Det finns anledning för LFV att se över sina rutiner och sin kapacitet. Det är allvarligt och egentligen oacceptabelt att det ska behöva ta så lång tid att hitta och återställa problemet, säger han.

Per Fröberg, pressansvarig på LFV, säger att de ska titta på vad som orsakade felet och sedan utvärdera hur felsöknings- och reparationsarbetet sköttes. Först därefter kan de se om de behöver förbättra sig på några punkter.

– Vi har två prioriteringar i ett sådant här fall. Det ena är att till 100 procent garantera flygsäkerheten, det är det absolut viktigaste. Nummer två är att så snart det någonsin går åtgärda felet så att störningarna blir så små som möjligt för passagerarna.

Stefan Wikström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista