Över 80 tvångsrekryterade barn fritagna i Kongo-Kinshasa

2:02 min

I östra Kongo-Kinshasa har fler än 80 barn, några så unga som åtta år, räddats från en beväpnad grupp.

Det är FN:s fredsstyrka som, genom samarbete mellan flera lokala barnskyddsgrupper, nu säger sig ha räddat barnen efter att de rekryterats som barnsoldater i Katangaprovinsen i Sydöstra Kongo-Kinshasa.

13 flickor och flera barn under tio år fanns bland dom senaste offren som räddats i det oroshärjade östra Kongo. Barn som tvångsrekryterats till Katangamilisen som håller till i de södra delarna av östra Kongo och är en av flera grupperinger som göder konflikten i området.

Hälften av de räddade barnen rapporteras ha återförenats med sina familjer medan resten nu får vård.

FN-organet Unicef varnade nyligen för att allt fler barn dödas och skadas i östra Kongo där nya strider mellan rebeller och kongolesiska regeringsstyrkor blossat upp den senaste tiden.

Rekrytering av barn och unga under 18 år till beväpnade grupper är förbjudet både enligt internationell och kongolesisk lag, men så många som 2000 barn utnyttjas som barnsoldater i östra Kongo idag, enligt Unicef:s beräkningar.

Sedan många år tillbaka har FN 20 000 personer på plats, i en av världens största fredsstyrkor. Sen i somras har den fått förstärkning av en ny styrka på 3 000 man som har befogenhet att "tvinga fram fred".

Sen några veckor tillbaka finns ett ultimatum riktat till de väpnade grupper, inte minst M23-rebellerna som tillfälligt tog över provinshuvudstaden Goma i slutet av förra året, att ”alla med vapen från och med nu riskerar att attackeras av den nya FN-styrkan om dom inte lägger ner sina vapen".

Det är ännu oklart om någon och i så fall hur många som hittills följt den uppmaningen. Däremot kom rapporter i veckan om att en överste inom den kongolesiska armén tillsammans och minst 30 soldater bytt sida och anslutit sig till M23 rebellerna.

M23 består huvudsakligen av revolterande soldater och vars namn grundar sig i datumet den 23 mars, då ett fredsavtal slöts för några år sedan men som soldaterna var missnöjda med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista