1 av 2
2 av 2
Foto: Scanpix

173 döda efter gårdagens blodbad

1:19 min

Den officiella dödssiffran efter gårdagens upplopp i Egypten har stigit till 173 personer.

Och i dag fortsatte skottlossningen vid och i moskén i Kairo där flera hundra anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi har sökt skydd. Tv-kanalen al-Jazira pratade med en kvinna i moskén under skottlossningen:

– De skjuter här inne i moskén, ropar kvinnan förtvivlat

Ingen är säker här. Och skottlossningen fortsätter. Inga uppgifter finns ännu om skadade eller sårade, men det finns rapporter om att polisen har gått in i moskén, varifrån säkerhetsstyrkorna påstår sig blivit beskjutna.

Där inne finns alltså flera hundra som har sökt skydd och inte vågar komma ut i rädsla för att bli gripna av polisen eller, ännu värre, beskjutna. Några kvinnor eskorterades ut tidigare, vid lunchtid, och försvann bort i okända bilar.

På det politiska planet i det krisdrabbade Egypten föreslår nu den tillfällige, av militären tillsatte, presidenten Hazem al Beblawi att det Muslimska brödraskapet upplöses, alltså i praktiken förbjuds i sin nuvarande form. Så som det var på den störtade presidenten Hosni Mubaraks tid.

Det är det Muslimska Brödraskapet som har stått i spetsen för de flesta protester mot förra månadens kupp och det därpå följande militärstödda styret i Egypten.

Många har noterat att al-Qaidas svarta flagga upp under demonstrationerna i går, och enligt egyptisk statskontrollerad tv har polisen gripit två personer med alQaida-anknytning från Syrien och två från Afghanistan.

I dag greps al-Qaida-ledaren Ayman alZawahiris bror, Mohammed alZawahiri i Giza, strax utanför Kairo. Någon direkt orsak till att han greps har inte avslöjats, men Mohammed alZawahiri är precis som sin alQaida-bror, Ayman, en mycket hårdför islamist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista