Kvinnor på prestigefyllda poster kidnappas eller mördas i Afghanistan

1:48 min

I Afghanistan har flera högt uppsatta kvinnor blivit måltavlor för militanta grupper den senaste tiden. Nyligen kidnappades en kvinnlig ledamot i landets parlament av talibaner.

Fariba Ahmadi Kakar sitter i det afghanska parlamentets underhus, som till mer än en fjärdedel består av kvinnor. Sedan drygt en vecka tillbaka är hon tillfångatagen av talibaner, något som uppmärksammades i världens medier. Politikerna i parlamentet har varit förskonade från kidnappningar under det senaste decenniet, men kvinnor på maktpositioner i samhället är konstant utsatta för hot av islamistiska grupper.

Bara några dagar innan Fariba Ahmadi Kakar kidnappades blev en kvinnlig senator utsatt för en attack som kostade hennes dotter livet. I förra månaden sköts ett kvinnligt polisbefäl ihjäl. Islam Bibi som blivit ett ansikte för att även kvinnor kan göra karriär i Afghanistan.

Kidnappningen av parlamentsledarmoten Kakar ägde rum på motorvägen i Ghazniprovinsen i centrala Afghanistan, en viktig transportled som varit mycket våldshärjad under sommaren. Bilen stoppades av beväpnade män och hon fördes bort tillsammans med sina tre barn. Barnen släpptes ett par dagar senare.

Myndigheterna har varit fåordiga om bortförandet, men enligt en lokal politiker i Ghazniprovinsen ska det ha förekommit förhandlingar om hennes frigivande. En av förhandlarna sade till nyhetsbyrån AFP att talibanerna vill ha fyra utvalda fångar och pengar i utbyte mot politikern Fariba Ahmadi Kakar.

Attackerna den senaste tiden ses som bakslag för kampen om kvinnors rättigheter som är prioriterad av internationella hjälporganisationer i Afghanistan. Det finns också en oro för att de framsteg som gjorts, till exempel att fler flickor går i skolan, riskerar att suddas ut när Nato drar tillbaka sina trupper nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista