Bakterien som upptäcktes hos 90-åringen är en vanlig tarmbakterie som i sin resistenta form producerar något som kallas ESBLCARBA, som kan bryta ner ytterligare en typ av antibiotika. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Ny multiresistent bakterie funnen i Sverige

1:19 min

En multiresistent bakterie som hittills bara påträffats hos personer som har vårdats utomlands, har hittats hos en man som har vårdats för blodförgiftning på Helsingborgs lasarett.

Bakterien är motståndskraftig mot flera olika typer av antibiotika. Enligt Per Hagstam som är biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne så är det oklart hur mannen fått bakterien.

– Det är ju oroväckande att den här har börjat dyka upp även om det är väldigt få fall sammanlagt som har påvisats i Sverige av just den här typen, med mest uttalad resistens, säger han.

Den multiresistenta bakterien upptäcktes i oktober förra året, då en 90-årig man med blodförgiftning togs in för vård på Helsingborgs lasarett. Det skriver Helsingborgs Dagblad i dag.

Bakterien som upptäcktes hos 90-åringen är en vanlig tarmbakterie som i sin resistenta form producerar  något som kallas ESBLCARBA, som kan bryta ner ytterligare en typ av antibiotika. Det är oklart hur 90-åringen har fått bakterien som även hittats hos ytterligare en man som bott på samma boende.

Enligt Per Hagstam på Smittskydd Skåne är det första gången man hittar såna här resistenta bakterier hos personer som inte vårdats utomlands.

– Tack och lov har vi inte sett så mycket av den här i Sverige, än så länge och det är oftast importfall, och vi har ju också en generellt mer restriktiv antibiotikapolicy i Sverige jämfört med många länder, säger han.

Den 90-åriga mannen kunde behandlas och tillfrisknade tillslut från sin blodförgiftning. Per Hagstam tycker att det är viktigt att vården blir bättre på att hantera multiresistenta bakterier. 

– Det är ju ofta brist på fullgoda isoleringsrum, och det är ju viktigt att uppmärksamma det när man planerar för verksamheten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista