Foton: Scanpix

Republikaner bojkottar tevebolag

1:40 min

I USA har det Republikanska partiet beslutat att inte samarbeta med tevebolagen CNN och NBC, när partiet inför presidentvalet 2016 kommer att ha interna debatter om vem som ska bli Republikanernas kandidat. Skälet är att både CNN och NBC planerer att göra filmer om demokraten Hillary Clinton.

Republikanernas beslut kommer som en reaktion på att tevebolagen beslutat att göra filmer om en person, som av många tros bli en av Republikanernas svåraste motståndare i valet, den förra utrikesministern och demokraten Hillary Clinton. Reince Priebus, som är ordförande i Republikanernas Nationella Kommitté ifrågasätter tevebolagens saklighet.

– Vi måste sluta vara med i kanaler med partiska utfrågare, där det sänds miniserier och dokumentärer om en person vi alla vet förbereder sig för att kandidera, nämligen Hillary Clinton, säger Reince Priebus i en intervju i CNN.

Nyhetsbolaget CNN förbereder en dokumentär om Hillary Clinton, medan NBC planerar att spela in en fyra-timmars miniserie med skådespelare. Clinton har ännu inte deklarerat om hon ställer upp i valet eller inte, men många tror att det blir så och att hon då kommer att bli en svår motståndare för Republikanerna.

Under de senaste valrörelserna har det varit vanligt att partierna arrangerat debatter tillsammans med mediebolag. Men planerna på TV-programmen om Clinton, har fått ett enigt republikanskt årsmöte att besluta att inte genomföra några av de interna republikanska debatterna under valåret 2016 med hjälp av vare sig CNN eller NBC.

Republikanerna har under lång tid känt sig motarbetade av vad de kallar liberala medier och nu tycker partiet att det har gått för långt. 

– Kanalerna som är med om att lyfta fram Clinton kommer inte att vara inblandade i våra debatter, punkt slut, säger republikanen Reince Priebus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista