Polis kritiserar dödsskjutningen i Husby

"Finns mycket man borde lära av den här händelsen"
1:59 min

En polisman som tidigt var på plats utanför den lägenhet där en annan polis så småningom sköt ihjäl en 69-årig man i Husby i Stockholm, riktar nu kritik mot polisens agerande.

På sin blogg skriver polisen Martin Marmgren att polisen nu bör rannsaka sig själv.

"Jag anser att polisen som organisation har en stor skuld för att vi inte klarar av att hantera den uppkomna situationen utan att någon dör", skriver han bland annat.

Martin Marmgren var en av de poliser som kallades till Husby den 13 maj efter att polisen fått larm om att en 69-årige man hade visat sig på sin balkong och viftat med en kniv.

I samma lägenhet befann sig även mannens fru, och det var för att säkra att hon inte skadats som polisen tog sig in i lägenheten.

Martin Marmgren var inte närvarande då den 69-årige mannen senare sköts till döds av polisen med ett skott i huvudet.

Händelsen anses av vissa vara orsaken till att oroligheter bröt ut i Husby och på andra platser i Stockholm.

Förra veckan lades förundersökningen mot den polis som sköt mannen ner, eftersom det dödande skottet anses ha avlossats i nödvärn.

Martin Marmgren vill inte lägga skulden på någon enskild polis men tror att 69-åringens död hade kunnat undvikas om polisen hade agerat annorlunda.

Han är också kritisk till att inga förhör hölls med dom inblandade poliserna direkt efter ingripandet.

Biträdande länspolismästaren i Stockholm, Ulf Johansson, framför att polisen i nuläget ”av respekt för den utvärdering vi själva gör av händelsen” avböjer att kommentera de synpunkter som framförts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".