Jukius Malema och hans parti vinner framgång i Sydafrika. Foto: Themba Hadebe/Scanpix.

Nytt parti kliver framåt i Sydafrika

2:07 min

I kölvattnet av dödsskjutningarna i Marikana i Sydafrika för ett år sen vinner nu ett nytt parti stöd i kåkstäderna intill gruvorna i platina-bältet.

Det är den förre ledaren i ANC:s ungdomsförbund, Julius Malema och hans nya parti EFF, Economic Freedom Fighters som blir allt populärare bland många fortfarande missnöjda gruvarbetare.

– Vi gillar honom. Han kom hit och besökte oss direkt och han hjälpte oss med pengar så att vi kunde begrava våra arbetskamrater… Och han fortsätter och kämpar för oss, säger gruvarbetaren Sempiwe Madingwana i Marikana.

I fredags var det ett år sedan som en strejk här slutade med att polisen sköt ihjäl 34 gruvarbetare.

Malema var snabbt på plats efter händelsen, och höll också ett tal under årsdagen, och hans nya parti säger sig nu vilja förbättra villkoren för gruvarbetarna – vilket ökat hans populäraritet i kåkstaden intill Platinagruvan.

Malemas parti driver inför nästa års val också frågan om att förstatliga verksamma gruvbolag i Sydafrika. En idé som det regerande ANC-partiet avfärdade förra året och råvarukonsulten Paul Jourdan säger till Ekot att den tanken inte är realistisk.

– Det kan inte inträffa eftersom Sydafrika har ingått billaterala avtal med länderna där gruvbolagen hör hemma. Storbritannien och Australien till exempel och där Sydafrika tvingas betala bolagen marknadsmässig kompensation i 20 år om staten lägger beslag på gruvorna igen, säger han.

Vilken betydelse Malemas växande stöd i gruvsamhällena får i nästa års val, återstår att se. Klart är i alla fall att det ANC-allierade tidigare största fackförbundet i Marikana, National union of mine workers,  NUM, har förlorat en stor medlemsskara till det mer radikala utbrytarfacket, The Association of Mineworkers and Construction Union, AMCU som nu är störst vid platinagruvan.

Och i fredags valde ANC att bojkotta årsdagen av skjutningarna förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista