Nya vägar öppnas men lägren räcker inte till

1:51 min

FN:s flyktingorgan förbereder sig på en ökad flyktingström från Syrien till Irak och två nya flyktingläger är på väg att öppnas.
– Framförallt är det syriska kurder som nu söker skydd i Irak, säger Claire Bourgeois som är representant för FN:s flyktingorgan i Irak.

– Vi beräknar att antalet syriska flyktingar kan bil 350 000 innan årsskiftet, säger Claire Bourgeois.

Det är mer än en fördubbling av de 160 000 registrerade flyktingar i Irak idag. De flesta flyktingarna finns i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak, en relativt säker region.

Gränsövergångarna från Syrien till Irak har varit stängda sedan maj. Men när Peshkabour- övergången i veckan öppnades tillfälligt kom uppskattningsvis 7 000 flyktingar över gränsen på bara en dag.

Framförallt är det kurder som söker skydd i irakiska Kurdistan.

– Om gränserna är öppna väntar vi fler kurdiska flyktingar. Den senaste tiden har våldsamma strider blossat upp i Syrien mellan väpnade kurdiska grupper och islamister och många kurder är rädda för att resa genom Syrien till den Irakiska gränsen, säger Claire Bourgeois vid FN:s flyktingorgan i Irak.

Myndigheter i irakiska Kurdistan förbereder för att öppna två nya flyktingläger som ska rymma 20 000 flyktingar. Men ändå får bara en bråkdel plats i lägren, som är trångbodda och lider brist på förnödenheter.

Andra flyktingar är utlämnade att bo tältläger i utkanten av städer.

FN:s flyktinorgan varnar för att den humanitära situationen för flyktingarna i irakiska Kurdistan blir allt svårare och kan komma att äventyra stabiliteten som råder i den självstyrande regionen i norra Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista