Daniel Cohn-Bendit, var en av dem som väckte uppmärksamhet när han skrev och pratade om erotiska lekar med 5-åriga flickor. 30 år senare kallar han det själv för oacceptabel provokation. Utbredningen av åsikterna i partiet var "mycket värre än vi visste", säger Rebecca Harms gruppledare för de gröna i Europaparlamentet.

De Gröna i Tyskland vill utreda partiets bakgrund som pedofilivänliga

2:14 min

De tyska miljöpartisterna, de gröna, vill äntligen lägga kontroversen om tidigare krav på legalisering av pedofili, bakom sig. I veckan lämnade forskarna, som har fått i uppdrag av partiet att utreda saken, sin första delrapport.

Rapporten visade att stödet för pedofiler var mer utbrett än man hittills velat medge och att det inte var begränsat till de gröna.
– Det var mycket värre än vi visste, säger Rebecca Harms, gruppledare för de gröna i Europaparlamentet, till radiokanalen Deutschlandfunk.

Men man måste också se det i sitt sammanhang, hävdar hon. Slutet av 70- början av 80-talet, var en tid då kampen mot auktoriteter och för individens självbestämmande, i vissa kretsar uttrycktes i termer av total sexuell frihet. Det nybildade partiet användes som plattform för sådana rörelser. Men att utnyttja barn och unga är och var helt oacceptabelt, säger hon.

– Här gick nåt fullkomligt snett, säger Rebecca Harms.

Hennes kollega, frontfiguren för de europeiska gröna Daniel Cohn-Bendit, var en av dem som väckte uppmärksamhet när han skrev och pratade om erotiska lekar med 5-åriga flickor. 30 år senare kallar han det själv för oacceptabel provokation.

Det fortsätter att provocera och kasta skuggor över partiet. Därför har forskare vid universitetet i Göttingen, fått i uppdrag att utreda omfattningen och konsekvenserna av de grönas krav på legalisering av pedofili.

Tidigare har partiets inställning till vuxnas rätt att ha sex med barn reducerats till ett omstritt tema inom de grönas lokalavdelning i Nordrhein-Westfalen 1985. Men forskarna visar nu att det redan fem år tidigare var hela partiets linje och det skulle dröja tio år innan partiledningen formellt tog avstånd från den.

Även bland den tidens unga liberaler fanns ett uttryckligt stöd för pedofiler. En av de drivande på 80-talet, Dagmar Döring, tog nyligen tillbaka sin kandidatur för fridemokraterna, FDP, i höstens förbundsdagsval, sedan hennes dåvarande ståndpunkter åter kom ut i ljuset.

I dag ber företrädarna för de gröna om ursäkt för fel som har begåtts. En av forskarna konstaterar att de Gröna uppenbarligen lider av kollektivt dåligt minne. Vad mer som eventuellt har glömts bort kommer de att presentera i sin slutrapport nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista